Warning: unlink(/tmp/wordpress-seo.23.4.zip): No such file or directory in /home/drtofigh/public_html/wp-admin/includes/class-wp-upgrader.php on line 387
نکروز چربی چیست؟ - دکتر نوید توفیقی راد
مدت زمان مطالعه ۱۱ دقیقه
دکتر نوید توفیقی راد » درمان ها » نکروز چربی چیست و چگونه درمان می شود ؟

نکروز چربی چیست و چگونه درمان می شود ؟

نکروز چربی مرگ بافتی است که معمولاً با از دست دادن جریان خون همراه است. این اتفاق می تواند در اثر تروما یا به عنوان یک عارضه جراحی رخ دهد. نکروز می تواند باعث ایجاد توده های سخت در زیر پوست شما شود که شبیه تومور هستند. با این وجود، بی ضرر است و معمولاً خود به خود از بین می رود.

نکروز در بافت زمانی رخ می دهد که ضربه‌های شدیدی به ناحیه وارد شده باشد یا شاید در جراحی آسیب دیده باشد. نکروز یک فرآیند آهسته و تاخیری با چند مرحله است.

هنگامی که سلول های بافت چربی شروع به مردن می کنند، ممکن است متوجه تغییراتی در بافت یا ظاهر پوست خود در آن ناحیه شوید. ممکن است یک توده یا یک گره سفت را در زیر پوست خود احساس کنید، یا ممکن است ناحیه قرمز، ضخیم یا کبود به نظر برسد. این حالت معمولا طبیعی و مورد انتظار و موقتی است. بافت شما در نهایت خود را ترمیم می کند.

نکروز چربی چیست؟

علائم نکروز چربی 

نکروز چربی با توجه به محل و شدت بیماری می تواند علائم مختلفی ایجاد کند. در ادامه به علائم نکروز چربی می پردازیم.

1. تشکیل توده

نکروز چربی می تواند منجر به ایجاد توده های سفت و گرد در ناحیه آسیب دیده مانند سینه ها، شکم، ران ها یا باسن شود.

2. ناراحتی یا درد

افراد مبتلا به این عارضه ممکن است حساسیت، درد یا ناراحتی را در ناحیه آسیب دیده، به ویژه هنگام لمس یا اعمال فشار بر توده ها تجربه کنند.

3. تغییرات در پوست

پوست روی ناحیه آسیب دیده ممکن است قرمز، کبود یا فرورفته به نظر برسد. این اتفاق می تواند به این دلیل رخ دهد که نکروز چربی می تواند باعث التهاب و آسیب به بافت اطراف شود و منجر به تغییر در ظاهر و بافت پوست شود. 

4. محدودیت تحرک

نکروز چربی می تواند باعث سفتی یا محدودیت حرکت در ناحیه آسیب دیده شود و انجام فعالیت های روزانه را با مشکل مواجه کند.

نکروز چربی چه کسانی را تحت تاثیر قرار می دهد؟

نکروز می تواند هر فردی را که آسیبی به بافت خود وارد می کند، تحت تاثیر قرار دهد.

معمولاً  نکروز این موارد را تحت تأثیر قرار می دهد:

  • افرادی که سینه دارند. نکروز چربی بیشتر بر بافت سینه تأثیر می گذارد و اگر بافت سینه شما بیشتر باشد احتمال آن بیشتر است.
  • افرادی که عمل جراحی سینه انجام داده اند، به خصوص در مورد پیوند چربی.
  • افرادی که برای سرطان تحت پرتودرمانی قرار گرفته اند.
  • افراد بالای 50 سال.
  • افرادی که پانکراتیت حاد شدید داشته اند.
  • نوزادانی که در شرایط آسیب زا به دنیا می آیند.

نکروز در کجا رخ می دهد؟

این حالت می تواند در هر ناحیه ای از بافت چربی که آسیب دیده است رخ دهد اما بیشتر در بافت پستان رخ می دهد. سینه ها اغلب بزرگ ترین و در معرض ترین مجموعه بافت چربی بدن شما هستند، بنابراین به راحتی تحت تاثیر ضربه قرار می گیرند، مانند کمربند ایمنی در تصادف رانندگی.

سینه ها همچنین زمانی که در معرض درمان های سرطان مانند بیوپسی، پرتودرمانی و جراحی هستند، تحت تأثیر قرار می گیرند.

این عارضه همچنین می تواند در سایر نواحی چرب مانند شکم، باسن و ران شما در نتیجه اقدامات پزشکی یا زیبایی رخ دهد.

روش های انتقال چربی، مانند لیفت باسن برزیلی (BBL) که چربی را از یک ناحیه گرفته و به ناحیه دیگر منتقل می کند، ممکن است در طول مسیر به چربی پیوند زده شده آسیب برساند و باعث نکروز و شکست بافت پیوند شده شود.

پانکراتیت حاد نیز گاهی اوقات می تواند باعث نکروز چربی در بافت چربی اطراف پانکراس شما شود. هنگامی که آنزیم های خورنده پانکراس به بدن شما نشت می کنند، می توانند بافت های اطراف را ملتهب و تحریک کنند. نکروز چربی لوزالمعده معمولاً ناحیه شکم شما را تحت تأثیر قرار می دهد، اما گاهی اوقات، می تواند به لایه چربی زیر پوست  نفوذ کند و در سراسر بدن پخش شود (پانیکولیت).

نکروز چربی

نکروز چربی به چه صورت است؟

ممکن است توده یا برآمدگی زیر پوست خود مشاهده کنید. اگر مقدار زیادی از چربی زیر پوست شما از بین رفته باشد، ممکن است باعث افتادگی و فرورفتگی در سینه شود.

نکروز همچنین ممکن است باعث فرورفتن نوک پستان شما شود. هنگامی که سلول‌های چربی در حال مرگ ترکیبات التهابی آزاد می‌کنند، می‌توانند باعث قرمزی، کبودی یا ضخیم شدن پوست شما شوند.

بعد از مرگ سلول‌های چربی، محتویات روغنی آن ها آزاد می شود و در یک کیست روغنی جمع می‌شود. با گذشت زمان، دیواره های کیست می توانند کلسیفیه شوند و باعث سفت شدن آنها شوند. هنگامی که کیست ها شروع به شکستن می کنند، ممکن است صاف شوند.

آیا نکروز چربی درد دارد؟

گاهی اوقات ممکن است در ناحیه مورد نظر درد کمی احساس شود. نکروز زیر جلدی همراه با پانیکولیت اغلب دردناک است زیرا این نوع شامل التهاب مزمن است.

چه چیزی باعث نکروز چربی می شود؟

نکروز چربی زمانی رخ می دهد که آسیب به بافت چربی باعث مرگ سلول ها شود.

 این صدمات عبارتند از:

  • ترومای بلانت، مانند تصادف رانندگی.
  • روش های جراحی، اعم از درمانی و زیبایی.
  • روش های بیوپسی
  • پرتو درمانی
  • آسیب توسط آنزیم های پانکراس در پانکراتیت حاد.

عوارض احتمالی نکروز چربی چیست؟

  • نکروز ممکن است باعث شود برخی از روش ها مانند بازسازی سینه موفقیت آمیز نباشد.
  • نکروز ناشی از جراحی زیبایی ممکن است افراد را برای اصلاح آن به اتاق عمل بازگرداند.
  • عفونت بافت. این یک عارضه نادر اما احتمالی است. ممکن است نیاز به آنتی بیوتیک یا جراحی داشته باشد.
  • نکروز می‌تواند به ‌ویژه برای افرادی که تحت درمان سرطان هستند، استرس‌زا باشد. افرادی که درمان سرطان آن ها از طریق پرتودرمانی و جراحی  موفقیت آمیز بوده، ممکن است به بیمارستان مراجعه کنند و عوارض ناشی از آن درمان‌ها را ببینند. این به معنای جراحی مجدد یا بدشکلی زیبایی باشد و همچنین ممکن است شبیه بازگشت سرطان باشد.

نکروز چربی چه احساسی دارد؟

این عارضه برای افراد مختلف ممکن است متفاوت باشد، اما برخی از احساسات مشترک ممکن است تجربه شوند. یکی از رایج ترین احساسات مرتبط با نکروز چربی، ایجاد توده سفت در ناحیه آسیب دیده است. این می تواند به دلیل تشکیل بافت اسکار در نتیجه التهاب و آسیب به سلول های چربی باشد.

علاوه بر توده، افراد ممکن است حساسیت یا درد را در ناحیه نکروز چربی نیز تجربه کنند. با توجه به میزان التهاب و آسیب به بافت، این درد می تواند از خفیف تا درد شدیدتر متغیر باشد.

برخی از افراد احساس گرما را در ناحیه این عارضه بیان می کند. این احساس گرما می تواند به دلیل التهاب و افزایش جریان خون به بافت آسیب دیده باشد. توجه به این نکته مهم است که همه افراد این احساسات را تجربه نمی کنند و برخی از افراد مبتلا به این بیماری ممکن است اصلاً علائمی نداشته باشند. با این حال، برای کسانی که این احساسات را دارند مهم است که برای ارزیابی و مدیریت بیشتر به دنبال مراقبت های پزشکی باشند.

نکروز چربی چگونه تشخیص داده می شود؟

نکروز چربی معمولاً با رادیولوژی قابل تشخیص است، اما دو مشکل احتمالی وجود دارد.

اولین مورد این است که این عارضه اغلب تا مدت ها پس از آسیبی که باعث آن شده است ظاهر نمی شود. میانگین زمانی که طول می کشد تا نکروز تغییرات قابل توجهی ایجاد کند، حدود یک سال و نیم پس از آسیب است

مشکل دیگر این است که نکروز چربی می تواند شبیه سرطان باشد، هم در معاینه فیزیکی و هم در آزمایش های تصویربرداری. در برخی موارد، ممکن است نیاز به نمونه برداری از بافت برای تجزیه و تحلیل داشته باشد.

درمان نکروز چربی

برای تشخیص نکروز چربی از چه آزمایشاتی استفاده می شود؟

آزمایشات تصویربرداری معمولاً برای تأیید وجود نکروز چربی و ارزیابی میزان آن استفاده می شود.

1. ماموگرافی

برای نکروز چربی پستان، ماموگرافی ممکن است برای تشخیص هرگونه ناهنجاری در بافت پستان انجام می شود.

2. اولتراسوند

سونوگرافی می تواند تصاویر دقیقی از ناحیه آسیب دیده ارائه دهد و به شناسایی هرگونه تغییر در بافت و ساختار بافت کمک کند.

3. ام آر آی MRI

در زمینه نکروز چربی، MRI می تواند نمای جامعی از ناحیه آسیب دیده ارائه دهد و به ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی اجازه می دهد هرگونه ناهنجاری یا تغییر در ساختار بافت را شناسایی کنند.

در طول MRI برای نکروز چربی، متخصص رادیولوژیست می‌تواند وسعت بافت نکروزه و هر گونه عارضه مرتبط، مانند التهاب یا تجمع مایع را تجسم کند. بنابراین لازم است حتما به یک متخصص حرفه ای در این زمینه مراجعه کنید تا از نتایج دقیق آگاه شوید. دکتر توفیقی راد متخصص رادیولوژی و سونوگرافی می تواند شما را در این زمینه راهنمایی کند و یک نتیجه دقیق به شما ارائه دهد.

4. بیوپسی

در برخی موارد، بیوپسی ممکن است برای گرفتن نمونه بافت برای بررسی بیشتر زیر میکروسکوپ توصیه شود.

به طور کلی ترکیب معاینه فیزیکی و تست های تصویربرداری نقش مهمی در تشخیص این عارضه و هدایت تصمیمات درمانی مناسب دارد. اگر افراد علائم حاکی از نکروز چربی را تجربه کنند، مهم است که برای تشخیص دقیق و برنامه مراقبت شخصی به دنبال مراقبت پزشکی باشند.

نکروز چربی چگونه درمان می شود؟

پزشکان از روش های مشابه برای برداشتن نکروز چربی (بیوپسی) استفاده می کنند.

این روش ها عبارتند از:

  • آسپیراسیون با سوزن ظریف:  در این روش از یک سوزن و سرنگ بلند و نازک برای استخراج سلول‌ها، بافت‌ها و مایعات بدون برش پوست استفاده می‌شود. از سوزن می توان برای تخلیه کیست روغنی استفاده کرد که باعث تخلیه توده می شود.
  • بیوپسی سوزنی هسته با کمک خلاء:  در این روش از یک سوزن توخالی بزرگ تر برای استخراج تکه های بافت از طریق یک برش کوچک استفاده می شود.

پزشک با استفاده از تصویربرداری اولتراسوند یا اشعه ایکس برای هدایت سوزن استفاده می کنند. آن ها همچنین  یک دستگاه خلاء را به بافت مکش متصل می کنند.(شبیه به لیپوساکشن). این روش را می توان با بی حسی موضعی انجام داد.

  • بیوپسی اکسیزیون : برش جراحی برای برداشتن بافت آخرین راه حل است، زیرا جراحی می تواند باعث بیشتر شدن این عارضه شود. با این حال، برخی از موارد ممکن است نیاز به برداشتن داشته باشند.

 برای مثال، اگر توده بیش از حد بزرگ باشد که از طریق سوزن مکیده شود یا اگر مشکوک به سرطان باشد. این عمل ممکن است تحت بیهوشی موضعی یا عمومی انجام شود. جای زخم کوچکی به جا می گذارد.

چه زمانی نگران نکروز چربی باشیم؟

هنگامی باید نگران نکروز چربی باشیم که باعث ناراحتی قابل توجهی مانند درد، حساسیت، یا تورم می شود یا در فعالیت های روزانه تداخل ایجاد می کند.

نتیجه گیری

به طور خلاصه، این عارضه وضعیتی است که می تواند باعث ناراحتی و درد به ویژه در زنان و افراد دارای اضافه وزن باشد. این بیماری همچنین می تواند منجر به تشکیل توده هایی در ناحیه آسیب دیده شود که ممکن است با تغییراتی در پوست و درد یا حساسیت همراه باشد. اگر متوجه تغییرات غیرعادی در بدن خود شدید، مهم است که به دنبال مراقبت های پزشکی باشید.

سوالات متداول

دکتر نوید توفیقی راد

دکتر نوید توفیقی راد متخصص رادیولوژی و سونوگرافی دارای بورد تخصصی رادیولوژی-اینترونشن هستند و از دانشگاه UCSD امریکا، فلوشیپ فوق تخصصی نورورادیولوژی دارند. از خدمات ایشان می توان به رادیولوژی، انواع سونوگرافی،آنژیوگرافی، ماموگرافی، درمان تومورهای کبدی، درمان فیبروم رحم و سایز حوزه های مرتبط اشاره کرد. همچنین ایشان با تکیه بر جدید ترین تکنیک ها بهترین روش های درمانی را برای درمان واریس به کار می برند.
مقالات مرتبط
تفاوت سونوگرافی و ماموگرافی

تفاوت سونوگرافی و ماموگرافی

تفاوت سونوگرافی و ماموگرافی در روش تصویربرداری  است که به صورت مجزا اما تکمیلی هستند که در معاینه سینه به کار می روند. ماموگرافی با استفاده از اشعه ایکس با...

تفاوت رادیولوژی و رادیوگرافی در چیست؟

تفاوت رادیولوژی و رادیوگرافی در چیست؟

تفاوت رادیولوژی و رادیوگرافی در نقش آنها در حوزه تصویربرداری پزشکی نهفته است. رادیوگرافی عمدتا شامل گرفتن تصاویر پزشکی، به طور معمول با استفاده از تکنولوژی...

سونوگرافی داپلر رحم چیست؟

سونوگرافی داپلر رحم چیست؟

سونوگرافی داپلر رحم یک تکنیک تصویربرداری پیشرفته است که برای ارزیابی جریان خون در رحم استفاده می‌شود. در این روش، از امواج صوتی با فرکانس بالا برای تولید...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دو − 1 =