رادیولوژی و رادیوگرافی دو روش تشخیص بیماری با کمک تصویربرداری پزشکی هستند. رادیولوژی و رادیوگرافی در سطح تخصصی بودن، نوع تصویربرداری و … تفاوت هایی را شامل می شوند. در ادامه بیشتر درباره تفاوت رادیولوژی و رادیوگرافی، انواع رادیوگرافی، انواع رادیولوژی و … خواهیم گفت. با ما همراه باشید.
رادیوگرافی
در رادیوگرافی(Radiography) با تاباندن پرتو ایکس بر بدن افراد تصویربرداری بر روی پرده حساس انجام می شود. یکی از ابتدایی ترین روش های رادیوگرافی، رادیوگرافی ساده نام دارد که امروزه نیز به طور وسیعی کاربرد دارد. تصویر رادیوگرافی ساده به صورت یک ورقه پلاستیکی یا سلوفان شفاف است که تصویر به صورت سیاه و سفید بر روی آن نقش بسته است. پزشک برای بررسی تصویر رادیوگرافی آن را در مقابل نور قرار می دهد. دستگاهی که برای تشخیص تصویر رادیوگرافی مورد استفاده قرار می گیرد نگاتوسکوپ نام دارد.
انواع رادیوگرافی
رادیوگرافی عموما در دو نوع رادیوگرفی ساده و رادیوگرافی رنگی انجام می شود. رادیوگرافی ساده بسیار معمول تر است و برای انجام این تصویربرداری نیاز به آمادگی خاصی پیش از آن نیست. اکثرا برای تشخیص بیماری پزشکان رادیوگرافی ساده را تجویز می کنند. در روش رادیوگرافی رنگی با استفاده از مواد خوراکی یا تزریقی بررسی اعضای مختلف بدن مثل کلیه، معده، روده و … انجام می شود.
کاربرد رادیوگرافی
رادیوگرافی از روش های کاربردی تشخیص بیماری برای پزشکان است. در ادامه به چند مورد از کاربردهای رادیوگرافی اشاره خواهیم کرد:
- انجام تصویربرداری رنگی
- تصویربرداری با مواد کنتراست رنگی مری، معده، کلیه و …
- تصویربرداری ریه
- تصویربرداری ساده از شکم
- تصویربرداری سنگ کلیه
- بررسی شکستگی ها
- و…
رادیولوژی
رادیولوژی تصویربرداری با پرتو می باشد. لغت رادیولوژی از کلمه Radius به معنای پرتو مشتق شده است. رشته رادیولوژی در برگیرنده زیرمجموعه های متعددی درباره کاربرد پرتوهای یون ساز در تشخیص بیماری ها و درمان آن ها دارد. رادیولوژی یک تخصص در علم پزشکی برای تشخیص و درمان بیماری ها است.
انواع رادیولوژی
رادیولوژی انواع روش های تصویربرداری را دربر می گیرد. در ادامه چند مورد از انواع رادیولوژی را آورده ایم:
- رادیولوژی باریوم سوآلو
- رادیولوژی سیالوگرافی
- رادیولوژی کلانژیوگرافی
- رادیولوژی فیستولوگرافی
کاربرد رادیولوژی
برای تشخیص بیماری یکی از بهترین روش ها برای ارزیابی و تشخیص روش درمان استفاده از تصویربرداری رادیولوژی است. کاربرد رادیولوژی در موارد زیر می باشد:
- رادیولوژی ریه
- عکس رنگی با کنتراست از مری، کلیه، معده و…
- تشخیص شکستگی ها
- لغزش مهره کمر یا ستون فقرات مثل اسپیدیلولیستزیس و آرتروز
- تغییرات در شکل ستون فقرات
- آسیب شناسی دردهای کمر و ستون فقرات
- بررسی شکم، مری، معده، روده، کلیه، لوزه سوم، سنگ کلیه و …
- و…
تفاوت رادیولوژی و رادیوگرافی
تفاوت رادیولوژی و رادیوگرافی از پسوندهای انها مشخص است. رادیولوژی با پسوند ology به معنای مطالعه و رادیوگرافی با پسوند graphy به معنای تصویربرداری است. بنابراین با بررسی ساده این عبارات به کاربرد و تفاوت رادیولوژی و رادیوگرافی خواهم رسید. رادیولوژی برای تشخیص و بررسی مشکل و بیماری ها است در حالی که رادیوگرافی تنها به تصویربرداری رادیویی اشاره دارد.
از دیگر تفاوت های رادیولوژی و رادیوگرافی به تخصصی بودن هرکدام از این روش ها می باشد. رادیوگرافی یک تخصص نیست در حالی که رادیولوژی به عنوان یک تخصص جدا در نظر گرفته می شود که زیرشاخه هایی مثل اینترونشن رادیولوژی و … را شامل می شود. اما رادیولوژی و رادیوگرافی را نمی توان از یکدیگر جدا دانست. رادیولوژیست ها برای تشخیص و تهیه اسکن ها و تصاویر به رادیوگرافیست ها مراجعه می کنند بنابر این رادیولوژی و رادیوگرافی به یکدیگر مرتبط هستند.
0 دیدگاه