مدت زمان مطالعه ۸ دقیقه
دکتر نوید توفیقی راد » سی تی اسکن » سی تی اسکن کلیه چیست و چه کاربردهایی دارد

سی تی اسکن کلیه چیست و چه کاربردهایی دارد

در این مقاله قصد داریم تا در مورد روش تشخیصی سی تی اسکن صحبت کنیم. تشخیص بیماری یکی از مهم ترین و موثرترین راهکارها برای درمان بیماری می باشد. وجود تشخیص درست و دقیق، تاثیر بسیار زیادی در درمان بیماری و کاهش عوارض آن دارد. با توجه به پیشرفت های علم پزشکی روش های تشخیصی متحول شده و روش های تشخیصی متعددی ارائه شده است. در میان روش های تشخیصی، روش های تصویربرداری از اهمیت ویژه ای برخوردار هستند. یکی از مهم ترین مزایای استفاده از این روش ها تشخیص آسان و دقیق بیماری می باشد. روش تصویربرداری سی تی اسکن کلیه از جمله روش های تشخیصی معتبر می باشد که امروزه به صورت گسترده ای مورد استفاده بهترین رادیولوژیست قرار می گیرد. در ان مقاله قصد داریم تا مورد این روش تشخیصی که یکی مهمترین روش های تشخیصی برای بیماری های کلیوی است صحبت کنیم. به همین منظور موارد زیر را بررسی خواهیم کرد.

نحوه انجام سی تی اسکن کلیه

سی تی اسکن کلیه چیست؟

اساس انجام اسکن کلیه، بر استفاده از مواد رادیو اکتیو می باشد. در این روش مواد رادیو اکتیو را به داخل رگ های خونی تزریق می کنند. سپس اشعه گامای آزاد شده از این مواد رادیو اکتیو را با استفاده از دستگاه گاما اسکنر ثبت می کنند. دوربین گامای موجود در دستگاه اسکن، تمامی قسمت های موجود در کلیه را بررسی می کند. در نتیجه هر گونه اختلال و یا ناهنجاری در کلیه ها و عملکرد آن ها به راحتی قابل تشخیص خواهد بود.

سی تی اسکن کلیه چگونه انجام می شود؟

این روش تصویر برداری، به عنوان رنوگرام هم شناخته می شود. در این روش، تکنسین ماده رادیو اکتیو را به داخل رگ های شما تزریق می کند. مواد رادیو اکتیو تزریقی به رگ ها، پرتوهای گاما از خود آزاد می کند. دوربین اسکنر قادر به دریافت اشعه های گاما می باشد. این دوربین نواحی مختلف کلیه را اسکن کرده و ماده ی رادیو ایزوتوپ را ردیابی می کند. این دوربین، همچنین می تواند اطلاعات دریافتی را به کامپیوتر ارسال کند. تصاویر ارسال شده در حقیقت عملکرد کلیه ها را بر اساس نحوه واکنش آن با رادیو ایزوتوپ نشان می دهد. برای انجام سی تی اسکن لگن می توانید به بهترین رادیولوژیست در تهران مراجعه نمایید.

سی تی اسکن کلیه

کاربردهای سی تی اسکن کلیه

اسکن کلیه هر گونه بیماری موجود در کلیه ها را تشخیص داده و از این نظر بسیار با اهمیت می باشد. بیماری های زیر با استفاده از این روش به راحتی قابل تشخیص می باشند:

  • اختلال در حفظ تعادل مواد شیمیایی مثل سدیم و پتاسیم
  • اختلال در ترشح رنین که سبب اختلال در کنترل فشار خون می شود.
  • اختلال در تامین هورمون کورتیزول و تنظیم کلسیم بدن
  • اختلال در جریان خون ورودی به کلیه ها
  • وجود آبسه و عفونت در کلیه ها
  • درصد موفقیت پیوند های کلیه

آمادگی قبل از انجام سی تی اسکن کلیه

با توجه به اینکه اسکن کلیه نیازی به بیهوشی ندارد، در نتیجه فرد نیازی به داشتن رژیم غذایی خاصی پیدا نخواهد کرد. با این وجود رعایت موارد زیر برای انجام این روش الزامی می باشد:

  • اگر بیماری قبل از مراجعه برای سی تی اسکن دارو و یا مکمل خاصی را مصرف کرده باشد، می بایست به پزشک اطلاع دهد.
  • 6 ساعت قبل از انجام سی تی اسکن از خوردن غذا و نوشیدنی ها کافئین دار خودداری کنید. البته نوشیدن آب مشکلی ایجاد نخواهد کرد.
  • از 24 تا 48 ساعت قبل از انجام این روش به هیچ وجه فعالیت ورزشی سنگین نداشته باشید.
  • سعی کنید در هنگام انجام این روش لباس راحت به تن داشته باشید و از پوشیدن لباس هایی که دارای اجسام فلزی هستند یا استفاده از گردنبند و دستبند یا هر گونه فلز، خودداری کنید.
  • از 24 ساعت قبل از انجام این روش از خوردن نوشیدنی های گازدار و انرژی زا پرهیز نمایید.
  • سعی کنید تا حد ممکن از یک روز قبل از انجام این روش از مصرف کربوهیدرات ها خودداری کنید.
  • از 12 ساعت قبل از انجام این روش از مصرف مشروبات الکلی و مواد مخدر اجتناب کنید.
  • از مصرف مواد پروتئینی مثل گوشت قرمز و مرغ قبل از انجام این روش خودداری کنید.
سی تی اسکن کلیه

عوارض سی تی اسکن کلیه

روش سی تی اسکن کلیه بسیار روش ایمن، بی خطر و مطمئنی بوده و مواد رادیواکتیو تزریقی به کلیه ها هیچ گونه عوارضی نداشته و پس از گذشت 24 ساعت کاملا از بدن خارج می شود. اما در برخی افراد مواد رادیواکتیو ایجاد عوارض می کنند که شامل:

  • ایجاد حساسیت های پوستی در افراد. در برخی افراد مواد رادیواکتیو سبب تحریک سیستم ایمنی و ایجاد التهاب و قرمزی در پوست می شوند.
  • برخی افراد به مواد رنگی و رادیواکتیو، واکنش نشان می دهند. ورود این مواد به داخل بدن آن ها سبب بروز واکنش های ناخواسته می شود.
  • در برخی افرادی که دچار نارسایی های کلیوی هستند، ورود مواد رادیواکتیو و رنگی سبب تشدید نارسایی شده و ممکن است علائم بیماری را شدت ببخشد.
  • همچنین خانم های باردار و شیرده نباید از این روش استفاده کنند.

تفسیر جواب سی تی اسکن کلیه

به طور کلی نتایج غیر طبیعی در اسکن کلیه نشان دهنده بیماری های زیر می باشد.

  • بیماری های رایج کلیوی چون سنگ کلیه و تخریب گلومرول های کلیوی
  • وجود سلول های توموری در کلیه
  • وجود کیسه های کیست در کلیه
  • وجود انسداد ادراری در کلیه
  • وجود التهاب در کلیه که ممکن است منشاء عفونی و یا ایمنی داشته باشد.
  • وجود انسداد در شریان های ورودی و یا خروجی به کلیه.

کلام آخر

یکی از روش های تشخیصی موثر برای بیماری های کلیوی، استفاده از روش سی تی اسکن می باشد. به طور کلی روش های تصویر برداری به دلیل اینکه نتایج محسوس تر و دقیق تری نسبت به آزمایشات خون ارائه می دهند، بسیار مورد توجه هستند. معمولا انجام این روش دارای عوارض نبوده، مگر در موارد بسیار نادری که سبب ایجاد حساسیت در افراد شود. این روش در تشخیص بیماری های کلیوی بسیار کارآمد بوده و انواع بیماری های کلیوی چون وجود تومور، التهاب و عفونت با این روش به راحتی قابل تشخیص می باشد. نکته ای که در انجام این روش باید به آن توجه داشت، آمادگی های قبل از انجام این روش می باشد که افراد حتما باید آن ها را رعایت کنند.

سوالات متداول

دکتر نوید توفیقی راد

دکتر نوید توفیقی راد متخصص رادیولوژی و سونوگرافی دارای بورد تخصصی رادیولوژی-اینترونشن هستند و از دانشگاه UCSD امریکا، فلوشیپ فوق تخصصی نورورادیولوژی دارند. از خدمات ایشان می توان به رادیولوژی، انواع سونوگرافی،آنژیوگرافی، ماموگرافی، درمان تومورهای کبدی، درمان فیبروم رحم و سایز حوزه های مرتبط اشاره کرد. همچنین ایشان با تکیه بر جدید ترین تکنیک ها بهترین روش های درمانی را برای درمان واریس به کار می برند.
مقالات مرتبط
تفاوت سونوگرافی و ماموگرافی

تفاوت سونوگرافی و ماموگرافی

تفاوت سونوگرافی و ماموگرافی در روش تصویربرداری  است که به صورت مجزا اما تکمیلی هستند که در معاینه سینه به کار می روند. ماموگرافی با استفاده از اشعه ایکس با...

تفاوت رادیولوژی و رادیوگرافی در چیست؟

تفاوت رادیولوژی و رادیوگرافی در چیست؟

تفاوت رادیولوژی و رادیوگرافی در نقش آنها در حوزه تصویربرداری پزشکی نهفته است. رادیوگرافی عمدتا شامل گرفتن تصاویر پزشکی، به طور معمول با استفاده از تکنولوژی...

سونوگرافی داپلر رحم چیست؟

سونوگرافی داپلر رحم چیست؟

سونوگرافی داپلر رحم یک تکنیک تصویربرداری پیشرفته است که برای ارزیابی جریان خون در رحم استفاده می‌شود. در این روش، از امواج صوتی با فرکانس بالا برای تولید...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

یک × دو =