مدت زمان مطالعه ۱۱ دقیقه
دکتر نوید توفیقی راد » سونوگرافی » ضرورت انجام سونوگرافی داپلر در بارداری

ضرورت انجام سونوگرافی داپلر در بارداری

سونوگرافی داپلر  برای تشخیص مشکلات قلب و عروق خونی استفاده می شود. این ازمایش جهت و سرعت حرکت خون در شریان ها و وریده ها را نشان می دهد. همچنین می توان لخته های خون، عروق تنگ و سایر مشکلاتی را که قلب و رگ های خونی در پاها، بازو ها و معده تاثیر می گذارد، شناسایی کند.

سونوگرافی داپلر

سونوگرافی داپلر چیست؟

سونوگرافی دایلر از امواج صوتی برای تولید تصاویری از خون در حال حرکت در سیستم گردش خون استفاده می کند. این تصاویر جهت و سرعت جریان خون را در شریان ها یا رگ های شما نشان می دهند. همچنین جریان خون در قلب شما را نشان می دهد.

نتایج حاصل از سونوگرافی داپلر با پزشک کمک می کند تا مشکلات قلب و عروق خونی  شما را شناسایی کنند.

چه کسانی به سونوگرافی داپلر نیاز دارند؟

پزشک از سونوگرافی داپلر برای موارد زیر استفاده می کند:

  • اختلالاتی را که بر رگ های خونی در شکم، پاها یا بازو ها تاثیر می گذارد، تشخیص دهید.
  • پس از انجام عمل جراحی یا انجام برخی درمان ها، جریان خون را بررسی کنید.
  • در دوران بارداری، جریان خون مادر و جنین را ارزیابی می کند.

سونوگرافی داپلر به تشخیص چه شرایطی کمک کند؟

پزشک از سونوگرافی داپلر برای تشخیص موارد زیر استفاده می کنند:

  • صدمات رگ های خونی
  • نارسایی مزمن وریدی
  • خون رسانی به اندام پیوندی مانند کلیه یا کبد را ارزیابی کنید.
  • علل عروق کلیوی فشار خون بالا
  • تومور در رگ های خونی

سونوگرافی داپلر در بارداری چیست؟

سونوگرافی داپلر (Doppler ultrasound) برای مشاهده جریان خون در جنین، مورد استفاده قرار می گیرد. سونوگرافی داپلر جنین با کمک یک دستگاه دستی به نام مبدل انجام می شود. سونوگرافی داپلر، نشان می دهد که اکسیژن و مواد مغذی کافی به جفت و از جفت به جنین می رسد یا خیر. با استفاده از سونوگرافی داپلر، می توان سرعت جریان خون را اندازه گیری کرد و به کاهش جریان یا مسدودیت مسیر خون در رگ اصلی پی برد. این سونوگرافی، از امواج صوتی بازتابی برای مشاهده جریان خون در رگ ها استفاده می کند. این سونوگرافی تشخیصی، در بررسی وضعیت جریان خون در رگ ها و رگ های اصلی مانند پاها، گردن و بازوها به پزشک کمک کند. با استفاده از این ابزار می توان به انسداد رگ های اصلی یا کاهش جریان خون پی برد. کندی یا گرفتگی جریان خون در رگ ها می تواند منجر به سکته مغزی شود. با استفاده از سونوگرافی داپلر می توان آمبولی ریه را تشخیص داد. آمبولی ریه، در شرایطی ایجاد می شود که لخته های خونی موجود در ورید های پا (ترومبوز سیاهرگی عمقی یا لخته شدگی عمیق ورید یا DVT) که ممکن است پاره شود و جریان خون به ریه ها را مسدود کند. در دوران بارداری، سونوگرافی داپلر توسط بهترین رادیولوژیست در تهران برای بررسی جریان خون جنین و وضعیت سلامت کودک مورد استفاده قرار می گیرد.

کاربرد های سونوگرافی داپلر

سونوگرافی داپلر، فقط در دوران بارداری انجام نمی شود بلکه برای بررسی گردش خون سایر بیماران نیز کاربرد دارد. این نوع سونوگرافی کاهش جریان خون را از طریق رگ های خونی نشان می دهد، همچنین انسداد در سیستم گردش خون یا لخته را نیز نشان می دهد. در نتیجه، سونوگرافی داپلر می تواند فرد را از آمبولی ها، سکته مغزی و … محافظت کند. سونوگرافی داپلر، روشی غیر تهاجمی و بی خطر برای بررسی جریان خون در عروق می باشد. سونوگرافی داپلر در دوران بارداری می تواند به پزشک کمک کند تا هرگونه مسائل مربوط به سلامت مادر و نوزاد را تشخیص دهد. مواردی که در سونوگرافی داپلر بررسی می شود عبارتند از:

  • بررسی وریدهای اندام ها و لگن از نظر وجود لخته
  • بررسی شریان های کلیوی و عروق جنینی و جفتی و تخمدانی و رحمی
  • بررسی عروق کاروتید

سونوگرافی داپلر چگونه انجام می شود؟

سونوگرافی دایلر امواج صوتی را به بدن شما ارسال می کند. امواج صوتی از سلول های خونی متحرک در رگ های خونی منعکس می شوند و برای شناسایی به کاوشگر باز می گردند. کامپیوتر به تغییر گام بین امواج صوتی ارسال شده به بدن شما و اکو نگاه می کند تا جهت جریان خون و سرعت حرکت خون را بفهمد. این اطلاعاتی است در مورد:

  • گردش خون شما، مانند سرعت یا کندی حرکت خون
  • اگر چیزی جریان خون را متوقف می کند.
  • خون در جهت اشتباه می رود یا در رگ خونی جمع می شود.

چگونه باید برای سونوگرافی دایلر آماده شوم؟

با توجه به نوع سونوگرافی و دلیل آزمایش، به موارد زیر نیاز دارید:

  • چند ساعت قبل از آزمایش ناشتا باشید
  • حداقل 2 ساعت قبل از انجام آزمایش سیگار نکشید.

در طول سونوگرافی دایلر چه اتفاقی می افتد؟

رادیولوژیست، این آزمایش را انجام داده و بین 30 تا 60 دقیقه طول می کشد. باتوجه به دلیل آزمایش، روی میز امتحان به پشت یا پهلو دراز بکشید یا بنشینید. در طول ازمایش:

  • پزشک مقداری کمی ژل روی پوست شما می زند. این ژل به پزشک کمک می کند تا پروب کوچک را روی پوست بچرخاند. همچنین به حرکت امواج صوتی کمک می کند.
  • مبدل امواج صوتی بدون درد را از طریق پوست بدن شما می فرستد. امواج صوتی فرکانس بالایی دارند و شما صدای آن ها را نخواهید شنید.
  • امواج صوتی از سلول های خونی متحرک منعکس می شود و باعث می شود تا گام امواج صوتی تغییر کند.
  • مبدل، تغییرات موج صوتی را تشخیص می دهد. یک ماشین تغییرات موج صوتی را ضبط می کند و آن ها را به تصاویر یا نمودارهایی تبدیل می کند تا پزشک شما بررسی کند.
  • سونوگرافی پماد را از پوست شما در پایان آزمایش پاک می کند.
سونوگرافی داپلر

سونوگرافی داپلر در بارداری چه ضرورتی دارد؟

به طور کلی، خانم های باردار، در طی دوران باداری می بایست دو نوع سونوگرافی پایه انجام دهند. یکی از آن ها در سه ماه اول بارداری می باشد که تعداد جنین ها، رشد جنین و ضربان قلب او را بررسی می کند و تاریخ زایمان نیز بر اساس همین سونوگرافی تخمین زده می شود.

سونوگرافی دوم، معمولا در سه ماهه دوم و برای کنترل ناهنجاری های جسمی و اطمینان از رشد طبیعی جنین انجام می گیرد. اما در زمانی که پزشک طی هر یک از این سونوگرافی ها، هر نوع ناهنجاری در جنین را تشخیص دهد، برای تشخیص و نتیجه گیری نهایی سونوگرافی داپلر انجام می دهد. این نوع سونوگرافی، معمولا برای کنترل جریان خون به قلب و مغز، جریان خون بند ناف جنین و جریان خون جفت انجام می گردد تا از طبیعی بودن این موارد اطمینان حاصل شود. چنانچه هر نوع مشکلی در جریان خون شناسایی شود، پزشک تشخیص خواهد داد که این مشکل به علت کم خونی سلول داسی شکل، گرفتگی رگ خونی یا حساسیت RH رخ داده است.

محدود شدن جریان خون در جنین می تواند منجر به کاهش وزن تولد، کاهش سایز و رشد ناقص و … منجر شود. نوع خاصی از سونوگرافی داپلر، به نام “داپلر ترانس کرانیال” برای تخمین سکته در جنین مبتلا به کم خونی داسی شکل انجام می شود.

 سونوگرافی داپلر توسط پزشک برای موارد زیر تجویز می گردد:

  • بالا یا پایین بودن شاخص توده بدنی (BMI) مادر
  • بارداری دو قلو یا چند قلو
  • سابقه سقط یا تولد نوزاد ریزنقش
  • کم بودن میزان رشد جنین
  • آلودگی جنین به آنتی بادی های رزوس
  • عارضه هایی مانند فشار خون بالا یا دیابت
  • سیگاری بودن مادر

خطرات سونوگرافی داپلر

در صورتی که سونوگرافی داپلر توسط افراد متخصص و طبق دستو العمل انجام  شود خطری برای جنین ندارد و آسیبی به جنین وارد نمی کند .

اسکن های بارداری گرمای خیلی کمی تولید می کنند و خطری برای شما و فرزندتان ندارد مگر اینکه گرمای حاصل از آن ها زیاد باشد.بعضی از دستگاه ها امواج فراصوتی را کاهش می دهند تا دمای کمتری تولید شود.

بهتر است سونو داپلر در مدت زمان کمتری انجام شود زیرا در این نوع اسکن گرمای بیشتری تولید می شود.معمولا این سونوگرافی 30 دقیقه طول می کشد که این مدت زمان معمولا خطری در پی نخواهد داشت.

اماپزشکان استفاده از داپلرهای دستی در خانه را اصلا توصیه نمی کنند چرا که برای استفاده از این دستگاه لازم است که آموزش دیده باشید.دلایل مشخصی برای اینکه این اسکن های سونوگرافی مضرر باشند وجود ندارد اما در حالت کلی انجام سونوگرافی های رنگی و داپلر در ده هفته اول بارداری توصیه نمی شود.

انواع سونوگرافی داپلر چیست؟

یک سونوگرافی استاندارد تصاویر تولید می کند، اما جریان خون را مانند سونوگرافی داپلر نشان نمی دهد. انواع مختلف سونوگرافی دایلر عبارت اند از:

  • داپلر طیفی: نمایش گرافیکی جریان خون در طول زمان
  • سونوگرافی دوبلکس: تصاویر سونوگرافی سنتی در مقایسه با سونوگرافی داپلر ترکیب می کند. همچنین می تواند عرض رگ های خونی را بررسی کن و به نشان دادن انسداد کمک می کند.
  • پاور داپلر: این تست برای نشان دادن وجود جریان خون استفاده می شود و می توان از آن برای نشان دادن جریان خون بسیار کند استفاده کرد. جهت جریان خون را نشان نمی دهد. رادیولوژیست از پاور داپلر برای مطالعه جریان خون در داخل اندام ها استفاده می کند.

مشاوره آنلاین با بهترین دکتر رادیولوژیست تهران

جهت مشاوره آنلاین با بهترین دکتر رادیولوژیست تهران، دکتر نوید توفیقی راد می توانید با شماره تلفن های زیر تماس حاصل فرمایید. همچنین جهت ارتباط مستقیم با دکتر نوید توفیقی راد می توانید از طریق لینک مشاوره آنلاین زیر به صورت مستقیم با پزشک رادیولوژیست در ارتباط باشید و سوالات خود را مطرح کنید.

سونوگرافی داپلر رنگی یا کالر داپلر

سونوگرافی داپلر رنگی امکان بررسی تغییرات و عارضه های بدن را بدون استفاده از اشعه ایکس و تزریق به پزشکان می دهد.  سونوگرافی کالر داپلر تصاویر را با استفاده از امواج صوتی تولید می کند و می تواند اختلالاتی که در گردش خون وجود دارد را تشخیص دهد.

پزشک با استفاده از این تصاویر مشکلاتی از قبیل اختلال در گردش خون مانند وجود لخته خون در رگ ها را در بافت ها و اندام مختلف بدن تشخیص می دهد.

بوسیلهسونوگرافی داپلر رنگی می توان بسیاری بیماری ها مانند بیماری ترومبوز را تشخیص داد. در بیماری ترومبوز لخته های خون در عروق خونی و ریه ها گیر می افتند که باعث به خطر افتادن زندگی بیمار می شوند.انجام سونوگرافی داپلر رنگی برای  این افراد بسیار ضروری است .

سونوگرافی داپلر همچنین در زنان باردار به جهت بررس جریان خون نوزاد مورد استفاده قرار می گیرد. این سونوگرافی ممکن است در مقطع های زمانی مختلف و چندین بار برای مطمئن شدن از سلامت نوزاد مورد استفاده قرار بگیرد.در دوران بارداری ممکن است سونوگرافی NT ،غربالگری،آنومالی و کالر داپلر انجام می شود.

تفاوت سونوگرافی داپلر با دیگر سونوگرافی ها

درسونوگرافی معمولی با استفاده از امواج صوتی، تصاویری از اندام های داخلی بدن تهیه میشود ولی در سونوگرافی داپلر از امواج فراصوتی استفاده می شود و امکان بررسی قسمت های در حال حرکت مانند گلبولهای قرمز خون نیز وجود دارد

در سونوگرافی داپلر برای تشخیص دقیق تر پزشک نیاز به خوردن محلول و یا تزریق آمپول هست در حالی که در سونوگرافی معمولی نیاز به هیچ کدام از این موارد نمی باشد.

سونوگرافی معمولی برای تشخیص مشکلات سطحی مانند کیست تخمدان و یا سنگ کلیه استفاده می شود اما از روش داپلر برای تشخیص بیماری های جدی تر مانند نارسایی ورید خونی، نقص دریچه قلب، لخته های خونی استفاده می شود.

از طرفی دیگردر سونوگرافی داپلر کیفیت  و دقت تصاویر ثبت شده از روش معمولی بهتر است.

چه زمانی باید نتایج آزمایش را دریافت کنیم؟

رادیولوژیست، یک پزشک متخصص در تصویربرداری پزشکی است، نتایج آزمایش را بررسی میکند. با توجه به نتایج آزمایش، ممکن است یک هفته طول بکشد تا نتیجه حاصل شود و  وضعیت بیمار تعیین می کند که چه آزمایش اضافی را انجام دهید.

سونوگرافی داپلر

نتیجه گیری

سونوگرافی داپلر یک تکنیک تصویربرداری پزشکی است که از امواج صوتی برای اندازه گیری حرکت خون در رگ های خونی استفاده می کند. این می تواند اطلاعاتی در مورد سرعت و جهت جریان خون و همچنین هرگونه ناهنجاری یا انسداد در رگ ها ارائه دهد. سونوگرافی داپلر معمولاً برای ارزیابی جریان خون در قسمت‌های مختلف بدن از جمله قلب، شریان‌ها و سیاهرگ‌ها استفاده می‌شود. این یک روش غیرتهاجمی و ایمن است که به پزشکان در تشخیص و نظارت بر شرایطی مانند ترومبوز ورید عمقی، بیماری شریان محیطی و ناهنجاری های دریچه قلب کمک می کند.

سوالات متداول

دکتر نوید توفیقی راد

دکتر نوید توفیقی راد متخصص رادیولوژی و سونوگرافی دارای بورد تخصصی رادیولوژی-اینترونشن هستند و از دانشگاه UCSD امریکا، فلوشیپ فوق تخصصی نورورادیولوژی دارند. از خدمات ایشان می توان به رادیولوژی، انواع سونوگرافی،آنژیوگرافی، ماموگرافی، درمان تومورهای کبدی، درمان فیبروم رحم و سایز حوزه های مرتبط اشاره کرد. همچنین ایشان با تکیه بر جدید ترین تکنیک ها بهترین روش های درمانی را برای درمان واریس به کار می برند.
مقالات مرتبط
تفاوت سونوگرافی و ماموگرافی

تفاوت سونوگرافی و ماموگرافی

تفاوت سونوگرافی و ماموگرافی در روش تصویربرداری  است که به صورت مجزا اما تکمیلی هستند که در معاینه سینه به کار می روند. ماموگرافی با استفاده از اشعه ایکس با...

تفاوت رادیولوژی و رادیوگرافی در چیست؟

تفاوت رادیولوژی و رادیوگرافی در چیست؟

تفاوت رادیولوژی و رادیوگرافی در نقش آنها در حوزه تصویربرداری پزشکی نهفته است. رادیوگرافی عمدتا شامل گرفتن تصاویر پزشکی، به طور معمول با استفاده از تکنولوژی...

سونوگرافی داپلر رحم چیست؟

سونوگرافی داپلر رحم چیست؟

سونوگرافی داپلر رحم یک تکنیک تصویربرداری پیشرفته است که برای ارزیابی جریان خون در رحم استفاده می‌شود. در این روش، از امواج صوتی با فرکانس بالا برای تولید...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

3 × سه =