ماستیت گرانولوماتوز، یک بیماری التهابی نادر و مزمن است که عمدتا زنان در سنین باروری را تحت تاثیر قرار می دهد. این بیماری با تشکیل گرانولوم، ندول ها یا توده های کوچکی هستند که از سلول های ایمنی مانند ماکروفاژ ها تشکیل شده اند که ناحیه التهاب را احاطه کرده اند.
علت دقیق ماستیت گرانولوماتوز هنوز به طور کامل شناخته نشده است. با این حال، بیشتر بر این باورند که ناشی از یک پاسخ ایمنی غیر طبیعی به یک محرک ناشناخته است. برخی از تئوری ها نشان می دهد که مربوط به یک واکنش خود ایمنی یا عفونت مجاری شیر است.
علائم بیماری ماستیت گرانولوماتوز
علائم ورم ماستیت گرانولوماتوز می تواند از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد اما اغلب شامل موارد زیر است:
• توده
سینه آسیب دیده ممکن است یک توده سفت یا توده های متعدد داشته باشد. توده می تواند دردناک یا حساس باشد.
• قرمزی
سینه آسیب دیده ممکن است قرمز یا ملتهب به نظر برسد.
• ترشحات نوک پستان
برخی از زنان ممکن است ترشحات زرد رنگ از نوک پستان خود داشته باشند.
• تغییرات پوستی
پوست سینه آسیب دیده ممکن است ضخیم یا فرورفته شود که شبیه بافت پوست پرتقال است.
توجه به این نکته که این علائم می تواند در سایر بیماری های پستان از جمله سرطان سینه نیز وجود داشته باشد، بنابراین ضروری است که برای تشخیص مناسب با پزشک متخصص مشورت کنید.
بروز بیماری ماستیت گرانولوماتوز چیست؟
هنوز دلیل قطعی برای این بیماری بیان نشده است. شیردهی از عواملی است که بروز این بیماری را افزایش می دهد. ممکن است فرد حساسیتی به موادی که در شیر وجود دارد داشته باشد که احتمال ابتلا به این بیماری را افزایش می دهد.
بازه سنی مبتلا شدن به ماستیت گرانولوماتوز
این بیماری معمولا در بین خانم هایی که 4 تا 5 سال از زایمانشان گذشته است یا بعد از دوران قاعدگی شایع است.
بیماری ماستیت گرانولوماتوز چگونه تشخیص داده می شود؟
تشخیص ورم پستان به خاطر بیماری ماستیت گرانولوماتوز معمولا شامل ترکیبی از معاینه بالینی، مطالعات تصویر برداری مانند سونوگرافی یا MRI و بیوپسی از بافت سینه می باشد. بیوپسی برای تایید وجود گرانولوم و رد سایر شرایط ضروری است.
درمان ماستیت گرانولوماتوز
مدیریت ورم پستان ماستیت گرانولوماتوز می تواند چالش برانگیز باشد و اغلب یک رویکرد چند رشته ای شامل جراحان، رادیولوژیست و پاتولوژیست نیاز است. گزینه های درمانی شامل موارد زیر است:
آنتی بیوتیک ها
در برخی از موارد ممکن است ابتدا آزمایشی از آنتی بیوتیک ها برای رد هرگونه عفونت زمینه ای تجویز شود.
استروئید ها
کورتیکواستروئید ها ممکن است برای کاهش التهاب و کنترل علائم تجویز شوند. استروئید ها را می توان به صورت خوراکی مصرف کرد یا مستقیما به سینه آسیب دیده تزریق شود.
جراحی
در موارد شدیدتر، ممکن است جراحی برای برداشتن بافت آسیب دیده پستان ضروری باشد. این می تواند شامل ماستکتومی نسبی ( برداشتن بخشی از پستان) یا در موارد نادر برداشتن کامل پستان منجر گردد.
دارو ها
در شرایط خاص، ممکن است از داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی یا سایر دارو ها برای مدیریت این بیماری استفاده کرد.
پیگیری های منظم با پزشک متخصص برای نظارت بر پاسخ به درمان و تشخیص هر گونه عوارض یا عود بیماری مهم است. لازم به ذکر است ورم پستان ماستیت گرانولوماتوز می تواند یک وضعیت چالش برانگیز برای مدیریت باشد و روند درمانی ممکن است بر اساس عوامل فردی و شدت بیماری متفاوت باشد. بنابراین همکاری با یک متخصص برای تعیین مناسب ترین برنامه درمانی برای هر مورد خاص بسیار مهم است.
بیشتر بخوانید: بیماری پستان در جوان ها
آیا ماستیت گرانولوماتوز خطرناک است؟
شروع بروز این بیماری در سینه بیمار سبب نگرانی افراد می شود. اما وخیم شدن این بیماری در پستان، تهدیدی برای مردن نیست! در واقع در آینده نقشی در بروز سرطان در بدن بیمار نخواهد داشت. عفونت خارج شده از پستان در اثر بروز این بیماری، کاملا استریل هستند، مگر این که با عفونت دیگری همراه شده باشند.
مراقبت های ماستیت گرانولوماتوز
با توجه به شدت بیماری، طول درمان هر فرد متفاوت می باشد، نباید به دنبال تغییر پزشک بروید، زیرا طولانی شدن دوره درمان تنها به شدید بودن بیماری بستگی دارد.
عفونت سینه از طریق شیر مادر به کودک منتقل نمی شوند. درواقع، شیر مادر دارای خواص ضد باکتری است که به نوزادان در مبارزه با عفونت کمک می کند. در زمان شیردهی، ابتدا سینه آسیب دیده خود را از دهان کودک خارج کنید.
نتیجه گیری
گرانولوماتوز پستان که بیشتر زنان در سنین باروری را تحت تاثیر قرار می دهد. ماستیت گرانولوماتوز در بیشتر اوقات با آبسه یا سرطان سینه نیز اشتباه گرفته می شود. این بیماری به صورت یک توده قرمز رنگ نمایان می شود.
0 دیدگاه