سونوگرافی یک آزمایش پزشکی است که شامل استفاده از امواج صوتی با فرکانس بالا برای ایجاد تصویری از اعضای بدن است. این آزمایش پزشکی، می تواند به پزشکان در تشخیص صحیح کمک کند. در سونوگرافی از دستگاهی به نام مبدل برای ارسال امواج اولتراسوند استفاده می شود. امواج اولتراسوند توسط کامپیوتر به تصویر تبدیل می شوند. یک تکنسین آموزش دیده قادر به مشاهده و شناسایی ساختارهای موجود در تصویر و تشخیص شرایط پزشکی خواهد بود. در ادامه این مقاله می خواهیم بیشتر به سونوگرافی چیست، انواع سونوگرافی و بهترین مرکز سونوگرافی در تهران بپردازیم. با ما همراه باشید.
هدف از سونوگرافی
از تصویر سونوگرافی می توان برای مشاهده شکل و اندازه ساختارهای موجود در داخل بدن استفاده کرد. هرچه یک بافت متراکم تر و سخت تر باشد، امواج را بیشتر به سمت مبدل باز می گرداند و در نتیجه تصویر روشن تری ایجاد می شود.
کاربرد سونوگرافی برای ارزیابی تراکم، شکل و اندازه بافت و تشخیص برخی شرایط پزشکی استفاده می شود. این بهترین راه برای نگاه کردن به داخل شکم بدون ایجاد برش روی شکم است. سونوگرافی شکمی اغلب برای تشخیص سنگ کیسه صفرا یا بیماری کیسه صفرا، بیماری کلیوی سنگ کلیه، حاملگی خارج رحمی، کیست تخمدان، آپاندیسیت، بیماری کبد، فیبروم رحم و سایر بیماری ها استفاده می شود.
از طریق سونوگرافی، پزشک می تواند رشد رحم و جنین را در دوران بارداری بررسی کند. میتوان از آن برای بررسی غدد، توده های سینه، توده های بیضه، بیماری استخوان یا نمونه برداری استفاده کرد. همچنین می تواند برای تشخیص جریان خون یا مایع استفاده شود. بافت های بسیار متراکم و سخت یا فضاهای خالی مانند اندام های پر از گاز قادر به هدایت امواج فراصوت نیستند. بنابراین، آنها در سونوگرافی قابل مشاهده نیستند. سونوگرافی را می توان به عنوان گامی که پزشکان قبل از حرکت به سمت آزمایش های تصویربرداری که خطر عوارض بالقوه دارند برمی دارند در نظر گرفت. به عنوان مثال، اسکن توموگرافی کامپیوتری (CT) می تواند شما را در معرض سطوح قابل توجه تشعشع قرار دهد.
انواع سونوگرافی
سونوگرافی در انواع مختلف و با کاربردهای متفاوت استفاده می شود. انواع سونوگرافی عبارتند از:
- سونوگرافی شکم
- سونوگرافی لگن
- سونوگرافی کلیه
- سونوگرافی داپلر
- سونوگرافی آنومالی
- سونوگرافی ترانس واژینال
- سونوگرافی بارداری
- سونوگرافی nt
- سونوگرافی رکتال
- و…
نکات قبل از سونوگرافی
همانطور که قبلا ذکر شد، سونوگرافی یک آزمایش اولیه تشخیصی است که اغلب با آزمایش خون همراه است. از پزشک خود در مورد هر دستورالعمل خاصی که باید قبل از انجام عمل رعایت کنید، سوال کنید. در صورت اورژانسی بودن شرایط بیمار، سونوگرافی بلافاصله انجام می شود. برای انجام آزمایشات بعدی، باید قبل از عمل چیزی نخورید یا ننوشید.
در طول سونوگرافی چه اتفاقی می افتد؟
در مرکز تصویربرداری دکتر نوید توفیقی راد بهترین رادیولوژیست در تهران سونوگرافی را برای شما انجام خواهد داد. کل این روش حدود 30 دقیقه طول خواهد کشید. ابتدا باید به اندازه کافی لباس خود را درآورید تا ناحیه ای که از دستگاه استفاده می شود در معرض دید قرار گیرد. بعد، تکنسین از شما می خواهد که روی تخت دراز بکشید. سپس او از یک ژل رسانا برای پوشش مبدل استفاده می کند که شبیه ژل روان کننده خواهد بود. سپس، تکنسین گاهی اوقات با کمی فشار، مبدل را روی پوست شما می کشد. این کار ممکن است باعث ناراحتی شما شود، اما جای نگرانی وجود ندارد.
با استفاده از مبدل برای اشاره به ناحیه مورد نظر، تکنسین تصاویر را با استفاده از کامپیوتر می بیند. آنها حتی ممکن است از ماوس برای کشیدن خطوط روی صفحه استفاده کنند که به اندازه گیری کمک می کند.
پس از پایان سونوگرافی، یک حوله یا دستمال برای پاک کردن ژل به شما داده می شود. بعد از اینکه تکنسین تایید کرد که همه تصاویر گرفته شده اند، می توانید به خانه بروید. هیچ عوارض جانبی یا دستورالعمل خاصی بعد از سونوگرافی وجود ندارد.
رادیولوژیست تنها چند دقیقه برای تفسیر نتایج سونوگرافی شما وقت می گذارد. آنها به شما خواهند گفت که در تصاویر چه چیزی پیدا کرده اند و معنای آن یافته ها چیست. به طور معمول، نتایج برای تشخیص به پزشک ارسال می شود.
سونوگرافی یکی از غیر تهاجمی ترین روش های تشخیصی موجود است. این روش یکی از امن ترین گزینه هایی است که می توانید برای پیدا کردن آنچه در داخل بدن شما اتفاق می افتد استفاده کنید.
سونوگرافی برای چه مواردی استفاده می شود؟
سونوگرافی که معمولا برای تأیید و نظارت بر بارداری شناخته شده است، معمولاً توسط پزشکان برای موارد زیر استفاده می شود:
پزشکان از تصویربرداری اولتراسوند برای کمک به تشخیص بیماریهایی که بر اندام ها و بافت های بدن تأثیر میگذارند، از جمله:
- شکم
- کبد
- کلیه ها
- قلب
- رگ های خونی
- كيسه صفرا
- طحال
- پانکراس
- تیروئید
- مثانه
- پستان
- تخمدان ها
- بیضه ها
- چشم ها
برخی محدودیت های تشخیصی برای سونوگرافی وجود دارد. به عنوان مثال، امواج صوتی به خوبی از طریق مناطقی که ممکن است گاز یا هوا را در خود نگه دارند (مانند روده) یا مناطقی که توسط استخوان متراکم مسدود شده اند، منتقل نمی شوند.
کاربرد پزشکی سونوگرافی
عموما کاربرد سونوگرافی در پزشکی برای تشخیص تخصصی و دقیق بیماری ها می باشد. همچنین هنگامی که پزشک نیاز به برداشتن بافت از یک ناحیه بسیار دقیق در بدن – مانند بیوپسی – دارد، تصویربرداری اولتراسوند میتواند کمک کند.
کاربرد درمانی سونوگرافی
گاهی اوقات از سونوگرافی برای تشخیص و درمان برخی آسیب های بافت نرم استفاده می شود.
اگر برای انجام انواع سونوگرافی و رادیولوژی به دنبال بهترین مرکز تصویربرداری در ولنجک هستید مرکز تصویربرداری پزشکی دکتر نوید توفیقی راد را پیشنهاد می کنیم. دکتر نوید توفیقی راد متخصص رادیولوژی و سونوگرافی دارای بورد تخصصی رادیولوژی-اینترونشن هستند و از دانشگاه UCSD امریکا، فلوشیپ فوق تخصصی نورورادیولوژی دارند. از خدمات ایشان می توان به رادیولوژی، انواع سونوگرافی، آنژیوگرافی، ماموگرافی، درمان تومورهای کبدی، درمان فیبروم رحم و سایز حوزه های مرتبط اشاره کرد. همچنین ایشان با تکیه بر جدیدترین تکنیک ها بهترین روش های درمانی را برای درمان واریس به کار می برند. برای مشاوره انلاین با دکتر نوید توفیقی راد کلیک کنید.
0 دیدگاه