سونوگرافی کلیه یک روش تصویربرداری از اندام های داخلی بدن به وسیله امواج صوتی به روش غیرتهاجمی می باشد. یکی از آزمایشات پرکاربرد سونوگرافی انجام سونوگرافی می باشد که به طور دقیق بررسی کلیه و مثانه را هدف قرار می دهد. در این روش دستگاهی به نام ترانسپوندر بر روی پوست بیمار قرار می گیرد و با ساطع کردن امواج دیتایی را برای بررسی تخصصی ارائه می دهد. مشکلات کلیوی از مسائلی هستند که امروزه بیماران زیادی با آن دست و پنجه نرم می کنند که برای بررسی و رفع این مشکلات استفاده از سونوگرافی توصیه می شود. در ادامه این مطلب از سایت دکتر نوید توفیقی راد می خواهیم به بررسی سونوگرافی کلیه، جواب سونوگرافی کلیه، هزینه سونوگرافی کلیه، اصطلاحات سونوگرافی کلیه و … بپردازیم با ما همراه باشید.
سونوگرافی کلیه چیست؟
این نوع سونوگرافی از امواج صوتی برای تهیه تصاویری از کلیه ها، حالب ها و مثانه استفاده می کند. در طول اسکن، یک دستگاه اولتراسوند امواج صوتی را به ناحیه کلیه ارسال می کند و تصاویر روی کامپیوتر ضبط می شود. تصاویر سیاه و سفید ساختار داخلی کلیه ها و اندام های مرتبط را نشان می دهد. استفاده از سونوگرافی به بهترین رادیولوژیست کمک می کند تا موارد زیر را مورد بررسی قرار دهد:
- محل کلیه های شما
- اندازه کلیه ها
- شکل کلیه ها
- جریان خون به کلیه ها
- بررسی وجود سنگ کلیه
- بررسی وجود جراحت
- بررسی تومور
چه زمانی به سونوگرافی کلیه نیاز دارم؟
سونوگرافی یک روش بررسی مشکلات کلیوی می باشد. در صورتی که پزشک شما وجود هریک از بیماری های زیر را تشخیص دهد ممکن استب رای بررسی دقیق تر انجام سونوگرافی را برای شما تجویز کند:
- نفرولیتیازیس (سنگ کلیه)
- عفونت ادراری
- انسداد کلیه
- کیست یا تومور
- آبسه
همچنین از سونوگرافی برای جمه آوری مایعات و بیوپسی نیز استفاده می شود. علاوه بر این جریان خون در کلیه ها را نیز می توان از این روش مورد بررسی قرار داد.
چگونه برای سونوگرافی کلیه آماده شویم؟
زمانی که پزشک شما این نوع سونوگرافی را برای شما تجویز می کند توضیحاتی را درباره آمادگی های لازم پیش از آن خواهد داد. با این حال ممکن است به شما گفته شود که تا چند ساعت پیش از انجام سونوگرافی چند لیوان آب بنوشید. در صورتی که داروی خاصی مصرف می کنید بهتر است به پزشک خود اطلاع دهید.
آمادگی برای این آزمایش به نوع روش اولتراسوندی که پزشک شما سفارش داده است، بستگی دارد. برخی از کارهایی که ممکن است لازم باشد برای آماده شدن برای سونوگرافی خود انجام دهید، می تواند شامل موارد زیر باشد:
- نوشیدن یک لیتر آب قبل از آزمایش برای به دست آوردن تصاویر بهتر
- خوردن شام بدون چربی برای شام
در برخی از موارد ممکن است، نیازی به انجام کاری که قبل از سونوگرافی نباشد. پزشک به شما اطلاع می دهد که دقیقا چه کاری باید قبل از آزمایش انجام دهید.
در طول سونوگرافی کلیه چه اتفاقی می افتد؟
نباید غذایی بخورید، مگر این که پزشک به شما گفته باشد که قبل از انجام سونوگرافی می توانید به طور معمول غذا بخورید یا بنوشید.
اگر پزشک به شما بگوید که مثانه باید پر باشد، باید یک ساعت قبل از معاینه کمی آب بنوشید و تا بعد از سونوگرافی از دستشویی استفاده نکنید.
سونوگرافی کلیه عموما به دو صورت سرپایی و بستری انجام می شود. در حین انجام سونوگرافی مراحل زیر طی خواهد شد:
- لباس و جواهرات خود را باید کنار بگذارید
- لباس مخصوص به شما داده می شود که باید بپوشید
- یک ژل برای افزایش تماس بین مبدل و پوست شما اعمال می شود که باعث بهبود انتقال امواج صوتی به بدن می شود
- امواج صوتی به بدن ساطع می شود و پس از ثبت توسط کامپیوتر، دادههای مورد نیاز برای ایجاد تصویری از اندامهای شما را فراهم میکنند
- تصاویر متعددی از کلیه و مثانه شما، چه قبل و چه بعد از ادرار، گرفته خواهد شد
- تصاویر برای بررسی دقیق تر باید توسط پزشک متخصص بررسی شود
بعد از سونوگرافی کلیه چه اتفاقی می افتد؟
در بیشتر موارد، نتایج سونوگرافی شما ظرف 24 ساعت پس از آزمایش، به شما گفته می شود.
مراقبت های بعد از سونوگرافی کلیه
بعد از سونوگرافی می توانید طبق روال قبل غذا بخورید و بنوشید و فعالیت های روزانه خود را انجام دهید. بعد از انجام سونوگرافی تصاویر برای پزشک رادیولوژیست جهت بررسی ارسال می شود. هنگامی که رادیولوژیست تصاویر سونوگرافی را بررسی کرد، که معمولاً فقط 1 یا 2 روز طول می کشد، نتایج را برای پزشک شما ارسال می کند. سپس پزشک برای بررسی نتایج سونوگرافی با شما تماس خواهد گرفت.
خطرات احتمالی سونوگرافی کلیه
سونوگرافی خطرناک نیست و هیچ عارضه جانبی مضر شناخته شده ای وجود ندارد. برخلاف آزمایش های اشعه ایکس، سونوگرافی ها از اشعه استفاده نمی کنند. به طور کلی، این روش غیر تهاجمی و بدون درد است.
هزینه سونوگرافی کلیه
هزینه سونوگرافی به موارد زیر بستگی دارد:
- آیا بیمه درمانی دارید
- موقعیت مکانی مرکز تصویربرداری
- نوع سونوگرافی درخواستی
به طور کلی سونوگرافی کلیه برای درمان یک بیماری ضروری است و اکثر طرح های بمیه سونوگرافی کلیه را پوشش می دهند. با این حال بهتر است پیش از اقدام به آن از ارائه دهنده بیمه خود درباره هزینه سونوگرافی بپرسید.
نتیجه گیری
سونوگرافی کلیه یک روش تصویربرداری پزشکی است که از امواج صوتی برای ایجاد تصاویری از کلیه ها استفاده می کند. این یک روش غیر تهاجمی و بدون درد است که به ارزیابی اندازه، شکل و موقعیت کلیه ها کمک می کند. همچنین می تواند هرگونه ناهنجاری یا شرایطی را که بر کلیه ها تاثیر می گذارد، مانند سنگ کلیه، کیست مویی، تومور یا عفونت را تشخیص می دهد.
0 دیدگاه