سونوگرافی 20 هفته ای یا سونوگرافی آنومالی، برای آن دسته از والدینی ایده آل است که به دنبال اطمینان خاطر از وضعیت جنین خود هستند یا به عنوان یک گزینه جایگزین در زمانی که آزمایش غربالگری قبلی انجام نشده است. علاوه بر این، فرصتی برای ارزیابی سلامت جنین فراهم می کند. یک متخصص سونوگرافی یک سونوگرافی آنومالی را در حدود هفته 20 بارداری انجام می دهد. سونوگرافی آنومالی برای بررسی وضعیت بدن جنین، مانند شکاف لب و اسپینا بیفیدا کاربردی است. سونوگرافی می تواند به بررسی موقعیت جفت بپردازد. در ادامه این مقاله بیشتر به سونوگرافی آنومالی می پردازیم با ما همراه باشید.
سونوگرافی آنومالی چیست
اندام های داخلی جنین که تشخیص آن ممکن است دشوار باشد به صورت مقطعی بررسی می شود. سر جنین از نظر شکل و اندازه بررسی می شود. ساختارهای داخلی مانند بطن های مغز و مخچه بررسی می شوند. سونوگرافی اندازه گیری های استاندارد را انجام می دهد و لب ها و بینی نوزاد را برای هر گونه نقص واضح بررسی می کند.
ستون فقرات در هر دو نمای محور بلند و کوتاه ارزیابی می شود تا اطمینان حاصل شود که همه مهره ها در یک راستا هستند و پوست بسته است. دیواره شکم جنین در این زمان نیز بررسی می شود تا مطمئن شوید که همه اندام های شکمی در موقعیت صحیح خود قرار دارند. 90 درصد تمام عیوب دیواره شکم و ستون فقرات را می توان با سونوگرافی آنومالی تشخیص داد. قفسه سینه برای مشاهده ریه ها و موقعیت قلب ارزیابی می شود.
کلیه ها، معده و مثانه نیز تصویربرداری می شوند. جنین مقداری از مایع آمنیوتیک را که در آن قرار دارد می بلعد و بنابراین مقداری از آن مایع به صورت حباب سیاهی در معده و مثانه نیز دیده می شود. جنین تقریباً هر نیم ساعت یک بار ادرار می کند، بنابراین مثانه در طول اسکن پر و خالی می شود. پاها، بازوها، دست ها و پاهای نوزاد بررسی می شود. بند ناف برای شمارش تعداد عروق ارزیابی می شود. در این مرحله باید مایع آمنیوتیک کافی وجود داشته باشد تا جنین بتواند آزادانه حرکت کند.
اندازهگیری های معمولی که انجام می شوند عبارتند از: قطر سر (BPD)، دور سر (HC)، دور شکم (AC) و طول استخوان ران (FL). این اندازه گیری ها دقتی در حدود یک تا دو هفته به اضافه یا منهای سن حاملگی واقعی جنین دارند. اگر اندازه گیری های جنین در محدوده مورد نظر باشد، اندازه گیری ها را طبیعی تلقی می شود. همه جنین ها در رحم دقیقاً یک اندازه نیستند زیرا والدین اندازه یکسانی ندارند و جنین ها منحصر به والدین خود هستند.
بیشتر بخوانید >> سونوگرافی ترانس واژینال
آیا همه مادران باردار بایستی سونوگرافی آنومالی را انجام دهند؟
این مسئله به مادر بستگی دارد. در اوایل بارداری، پزشک متخصص زنان و زایمان اطلاعاتی در ارتباط با جزییات سونوگرافی آنومالی ارائه می دهد و این امر به مادر کمک می کند تا در مورد انجام یا عدم انجام سونوگرافی آنومالی تصمیم گیری کند. در واقع انتخاب سونوگرافی آنومالی به مادر و شرایط او بستگی دارد.
چرا سونوگرافی آنومالی انجام می شود؟
همان طور که پیش تر اشاره شد، سونوگرافی آنومالی اساسا آناتومی جنین را به طور دقیق بررسی می کند و بین هفته های 20 تا 24 بارداری انجام می شود. اندازهگیری ها و تمام اندام های جنین شما در حین گرفتن تصاویر توسط سونوگرافیست بررسی می شود. آنها ستون فقرات، صورت، دیواره شکم، معده، کلیه ها و قلب جنین شما را بررسی می کنند. دست ها، بازوها و پاهای جنین نیز بررسی خواهد شد.
چگونه باید برای سونوگرافی آنومالی آماده شوم؟
هنگامی که برای سونوگرافی آنومالی مراجعه می کنید، برای مشاهده بهتر، نیازی به نوشیدن مایعات و پر بودن مثانه ندارید. فقط بایستی بر اساس تاریخ تعیین شده به مطب مراجعه کنید؛ پوشیدن یک لباس راحت و گشاد می تواند بسیار کمک کننده باشد. برای مطالعه بیشتر درباره سونوگرافی داپلر کلیک کنید.
آیا مادر می تواند سونوگرافی آنومالی را ببیند؟
بله، سونوگرافی آنومالی برای مشاهده در صفحه نمایشگر قرار دارد و قابل مشاهده است. متخصص سونوگرافی توضیح می دهد که شما به چه چیزی نگاه می کنید و موارد مختلفی را برای بررسی در سونوگرافی به شما اشاره می کند. همچنین می توانید ضربان قلب جنین را بشنوید. هدف این است که این سونوگرافی را به تجربه ای لذت بخش برای شما تبدیل شود.
اگر مشکلی مشاهده شود چه اتفاقی می افتد؟
در طول سونوگرافی آنومالی، اگر مشکلی مشاهده شود، سونوگرافیست به شما اطلاع خواهد داد که ممکن است نگرانی وجود داشته باشد و به شما توصیه می شود که با متخصص زنان و زایمان خود تماس بگیرید تا در مورد یافته های سونوگرافی با جزئیات بیشتر صحبت کنید. برای مشاوره آنلاین با دکتر نوید توفیقی راد متخصص رادیولوژی و سونوگرافی در تهران می توانید از طریق سامانه ماوراطب اقدام کنید.
0 دیدگاه