زخم واریس زمانی بروز پیدا میکند که رگها بزرگ میشوند و حجم خون داخل آنها بسیار زیاد می شود. زخم واریس معمولا با درد و تورم همراه است. این بیماری در میان زنان بسیار رایج است و حدودا 25 درصد جوانان مبتلا به این بیماری میشوند. در بیشتر موارد بیماری واریس در ناحیه پا بروز پیدا میکند.
مهمترین دلایل بروز بیماری واریس
بیماری واریس زمانی رخ میدهد که رگ ها به درستی عمل نمیکنند. رگ دریچه هایی یک طرفه برای پیشگیری از برگشت خون به عقب دارند. وقتی این دریچه ها دچار اختلال میشوند، خون به جای حرکت به سمت قلب در رگ ها انباشته میشود و در نتیجه رگها بزرگ میشوند. زخم واریس اغلب در پاها بروز پیدا میکند.
بعضی از دلایل بروز بیماری زخم واریس شامل موارد زیر میشوند:
- بارداری
- یائسگی
- سن بالای 50 سال
- اضافه وزن
- ارث و ژنتیک
- ایستادن و یا نشستن برای مدت طولانی
- استعمال دخانیات
علائم زخم واریس
اولین نشانه ی زخم واریس رگ های بد شکل در پاهای شما هستند. همچنین ممکن است شما اطراف رگ هایی که بزرگ شدهاند احساس سنگینی، تورم و درد کنید.
علائم زخم واریس شامل موارد زیر میشود:
- تورم و درد پا
- خارش و قرمزی پوست
- زخمهای سطحی قرمز رنگ که با بافتهای زرد رنگ پوشیده شدهاند.
علائم عفونت زخم واریس شامل موارد زیر میشوند:
- تب با درجه حرارت بالا
- تورم و قرمزی
- چرکهای عفونی
- بوی ناخوشایند ناشی از زخم
تشخیص زخم واریس
برای تشخیص زخم واریس پزشک احتمالا پاهای شما را هنگام نشستن و یا ایستادن معاینه میکند و در مورد میزان درد و علائمی که دارید از شما سوالاتی میپرسد. همچنین ممکن است برای برای بررسی جریان خون شما سونوگرافی انجام دهد که یک آزمایش غیر تهاجمی است و به پزشک کمک میکند تا از نحوهی جریان خود در رگهای شما آگاه شود.
پزشک همچنین ممکن است برای معاینهی بیشتر رگها آزمایش ونوگرام انجام دهد. در طول آزمایش پزشک ماده کنتراست را به رگهای شما تزریق میکند و سپس از رگ ها آزمایش اشعه ایکس میگیرد.
آزمایشاتی مانند آزمایش سونوگرافی و ونوگرام برای اطمینان از عدم وجود هرگونه انسداد و یا لختهی خونی که باعث بروز درد و تورم میشوند انجام میشود.
درمان زخم واریس
به طور کلی، درمانهای متفاوتی برای زخم واریس وجود دارند که در ادامه آنها را با هم مرور میکنیم:
تغییر سبگ زندگی
- از ایستادن برای مدت طولانی بپرهیزید.
- وزن خود را کنترل کنید.
- برای بهبود جریان خون ورزش کنید.
- از جوراب فشرده استفاده کنید.
جوراب فشرده
پزشک احتمالا پوشیدن جورابهای فشرده را به شما توصیه میکند. این جورابها به رگهای شما فشار وارد میکنند و باعث میشوند خون راحت تر به سمت قلب بازگردد. جوراب فشرده همچنین باعث کاهش تورم میشود.
عمل جراحی
اگر تغییر سبگ زندگی و استفاده از جوراب فشرده تاثیری در کاهش درد و درمان شما نداشت، شما باید عمل جراحی انجام دهید. برداشتن رگ واریسی عملی است که با بیهوشی انجام میشود. در این پروسه جراح برشهایی را روی سطح پوست شما ایجاد میکند سپس رگ واریسی را برمیدارد. در نهایت پزشک محل جراحی را بخیه میزند و پانسمان میکند. عمل جراحی برای درمان زخم واریس به صورت سرپایی انجام میشود و بیمار بلافاصله بعد از انجام جراحی مرخص میشود.
موارد درمانی دیگر
برای درمان زخم واریس روشهای درمانی غیر تهاجمی متفاوتی وجود دارند که در ادامه چند نمونه از موثرترین آنها را با هم مرور میکنیم:
- اسکلروتراپی: در این روش پزشک برای مسدود کردن رگها مایعی شیمیایی به آنها تزریق میکند.
- میکرواسکلروتراپی: این روش درمانی برای مسدود کردن رگهای واریسی کوچکتر استفاده میشود.
- لیزر: لیزر روش دیگری برای مسدود کردن رگهای واریسی است.
- درمان با لیزر داخل رگی: این نوع درمان برای مسدود کردن وریدهای واریسی بزرگ انجام میشود. در این روش امواج لیزری توسط یک لولهی نازک به داخل ورید فرستاده میشوند.
برای انتخاب یک روش درمانی مناسب حتما در مورد خطرات و روش درمان با پزشک خود مشورت کنید. روش درمانی به علائم، اندازه و محل بروز زخم واریس بستگی دارد.
موثرترین روشهای پیشگیری از بروز زخم واریس
- از استعمال دخانیات بپرهیزید.
- با داشتن یک رژیم غذایی سالم و ورزش منظم، فشار خون و کلسترول خود را کنترل کنید.
- برای پیشگیری از لخته شدن خون آسپیرین بخورید.
- سعی کنید پاهای خود را بالا نگه دارید.
- از نشستن و ایستادن به مدت طولانی بپرهیزید.
نتیجه گیری
زخم واریس معمولا با گذشت زمان بدتر میشود. با وجود اینکه روشهایی مانند تغییر سبک زندگی درد شما را تسکین میدهد، یک روش بلند مدت و دائمی برای درمان بیماری نیست.
در بعضی موارد، زخم واریس باعث بروز درد، لختهی خون و تورم مزمن در پاها میشود. اگر زخم واریس شما شدید باشد میتواند منجر به پارگی رگ نیز شود.
اگر هر کدام از علائم فوق شامل حال شما میشود حتما به یک پزشک خوب جهت درمان مراجعه کنید.
سوالات متداول
منابع https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/venous-skin-ulcer
0 دیدگاه