مدت زمان مطالعه ۱۱ دقیقه

دلایل واریس

گاهی ممکن است، که با بعضی از افراد که دارای رگ های غیرطبیعی و متفاوت در ناحیه ی پا یا دست باشند بدون اینکه دلایل واریس را بدانند برخورد کرده باشیم. این رگ های غیر عادی از نظر شکل ظاهری برجسته و دارای رنگی تیره هستند، و از طرفی ممکن است به شکل پیچیده باشند. اما سوال اینجاست که علت این تغییر شکل برای رگ ها چیست؟ در واقع این علائم و نشانه ها به معنی وجود بیماری واریس می باشد. می توان گفت که تقریبا در همه نواحی بدن احتمال واریسی شدن رگ ها وجود دارد. اما احتمال آن در ناحیه پا بیشتر است. سیستم گردش خون انسان شامل سه دسته رگ می باشد: سیاهرگ (ورید)، سرخرگ، مویرگ. وظیفه سیاهرگ ها بازگرداندن خون از اندام های مختلف بدن به طرف قلب می باشد. واریس به معنی ایجاد مشکل در سیاهرگ ها یا ورید ها می باشد. به طور کلی اگر به هر دلیلی برگشت خون از سیاهرگ به طرف قلب مختل شود، باعث برگشت خون می شود. که همین امر سبب گشاد شدن، برجسته شدن، پیچیده یا گره دار شدن سیاهرگ ها می شود، که بیماری واریس نام دارد.

علائم واریس کدامند؟

واریس که یک بیماری مربوط به پا می باشد، دارای علائم و نشانه هایی است. شایع ترین علائم انواع واریس پا عبارتند از:

  • داشتن سوزش
  • وجود تغییر رنگ در نواحی مچ و ساق پا
  • هنگام بروز واریس مزمن مچ ها ورم می کنند.
  • وجود خارش که بیشتر در ناحیه مچ پا احساس می شود.
  • وجود بی قراری در شخص بیمار و نداشتن آرامش و از طرفی تکان دادن مکرر پاها
  • متورم شدن و طنابی شدن رگ ها که بیشتر در نواحی مچ و ساق پا دیده می شوند.
  • درد های ناگهانی در ساق که بیشتر هنگام خواب ایجاد می شوند، و بسیار آزار دهنده هستند.
  • وجود درد فراوان در پا که بیشتر در پایان روز حس می شود. این درد ممکن است هنگام نشستن طولانی مدت یا راه رفتن افزایش یابد.
  • بروز سرگیجه وضعیتی در شخص بیمار. این شرایط در واریس های شدید ایجاد می گردند، که معمولا هنگام بلند شدن دیده می شوند.
عکس واریس

علائم واریس پا

  • سابقه ی خانوادگی: اگر در بین اعضای خانواده فردی به این بیماری مبتلا باشد، احتمال مبتلا شدن سایر اعضای خانواده آن فرد به این بیماری بیشتر است.
  • چاق بودن و افزایش وزن: چاقی و داشتن وزن زیاد باعث بالا رفتن فشار خون و ایجاد تغییر در رگ های پا می گردد. همچنین ایستادن یا نشستن طولانی مدت در بروز بیماری واریس تاثیر فراوان دارد.
  • شغل: به طور کلی ایستادن به مدت طولانی باعث ایجاد اختلال در جریان خون می شود. برخی مشاغل هستند، که باعث می شوند، شخص به مدت طولانی ایستاده باشد. از جمله این مشاغل می توان معلمی، پرستاری، فروشندگی، آرایشگری و … را نام برد. هنگام انجام این کار ها به دلیل ایستادن زیاد خون در پا ها جمع می شود. در نتیجه میزان فشار به دریچه ها افزایش پیدا می کند. همین امر سبب ایجاد واریس می گردد.
  • یبوست: یکی دیگر از دلایل ایجاد این بیماری یبوست می باشد. افرادی که یبوست دارند، به دلیل آنکه هنگام دفع زور می زنند، باعث ایجاد فشار به سیاهرگ ها می شوند. در نتیجه ی این فشار ممکن است، سیاهرگ ها کشیده یا پاره شوند، که در نهایت باعث بیماری واریس می شود.

از جمله دلایل دیگری که می توانند سبب بروز این بیماری شوند، می توان به این موارد اشاره کرد: آسیب دیدن شدید پا، داشتن یک زندگی بدون تحرک و یکنواخت، پوشیدن لباس های تنگ و همچنین کفش های پاشنه بلند، ضعیف بودن دریچه ها و همچنین آسیب دیدن سیاهرگ ها

علت و دلایل بروز واریس کدامند؟

به طور کلی می توان گفت که علت اصلی بروز واریس در رگ ها به وجود آمدن اختلال در دریچه ی لانه کبوتری می باشد. بروز این اختلال به این معنی است، که هنگام ایستادن خون خلاف جهت واقعی خود حرکت می کند، و به عقب بر می گردد. زمانی که این اتفاق رخ دهد، خون در پاها جمع می شود، و باعث ایجاد واریس و زخم واریس می گردد.دریچه های ضعیف یا آسیب دیده می تواند منجر به واریس شود. شریان ها خون را از قلب به بقیه بدن می برند. سیاهرگ ها خون را از بقیه بدن به قلب باز می گرداند. برای بازگرداندن خون به قلب، سیاهرگ های پا باید بر خلاف نیروی جاذبه عمل کنند. انقباضات عضلانی در ساق پاها به عنوان پمپ عمل می کنند و دیواره های ورید الاستیک به بازگشت خون به قلب کمک می کنند. دریچه های کوچک در سیاهرگ ها با جریان یافتن خون به سمت قلب باز می شوند و سپس برای جلوگیری از جریان خون به سمت عقب بسته می شوند. اگر این دریچه‌ها ضعیف یا آسیب دیده باشند، خون می‌تواند به سمت عقب جریان یابد و در رگ‌ها جمع شود و باعث کشیدگی یا پیچ خوردگی رگ‌ها شود. حال می توان گفت دلایل زیادی وجود دارند، که باعث ایجاد این بیماری می شوند. این دلایل عبارتند از:

  •  سن: یکی از دلایل بروز واریس سن می باشد. به دلیل اینکه هر چه سن افزایش یابد، کشش رگ ها از بین می رود. در نتیجه دریچه آن ها ضعیف می شوند. این عامل سبب می شود، خونی که به سمت قلب حرکت کرده است، به عقب بازگردد. همین امر سبب جمع شدن خون در رگ ها و واریسی شدن آنها می شود. از طرفی می توان گفت، که با بالا رفتن سن به دلیل ایستادن های طولانی مدت بر روی پا رگ ها دچار این بیماری می شوند.
  • فشار خون: کسانی که مبتلا به فشار خون بالا هستند، به دلیل آنکه هنگام گردش خون فشار بیشتری به رگ های آنها وارد می شود، بیشتر در معرض واریس پا قرار دارند.
  • بارداری: هنگام بارداری گردش خون مادر برای رشد جنین تغییر می کند. این تغییر به این صورت است، که حجم خون در بدن افزایش پیدا می کند. اما میزان جریان خون از پا به لگن کاهش پیدا می کند. همین امر خود سبب بروز تغییر در رگ ها و همچنین واریسی شدن آنها می شود.
  • جنسیت: خانم ها به دلیل آنکه در زمان یائسگی و یا قبل از قاعدگی دچار تغییرات هورمونی می شوند، بیشتر از آقایان به بیماری این بیماری دچار می شوند. این تغییر هورمون برای آرام کردن دیواره های رحم صورت می گیرد. علاوه بر آن استفاده کردن از قرص های ضد بارداری یا قرص های هورمونی دیگر خطر ابتلا به این بیماری پا را در خانم ها افزایش می دهد.
واریس پا

پیشگیری از واریس

ممکن است نتوانید از واریس پیشگیری کنید. شما می توانید با داشتن یک سبک زندگی فعال و سالم شانس خود را برای ایجاد آنها کاهش دهید. ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی بسیاری از اقدامات مشابه را برای پیشگیری و درمان واریس توصیه می کنند:

از ایستادن طولانی مدت خودداری کنید: برای بهبود جریان خون، به طور منظم راه بروید و حرکات کششی انجام دهید، به خصوص اگر شغلی دارید که باید روی پاهای خود باشید.

پاهای خود را بالا بگیرید: بالا بردن پاها از کمر به جریان خون در قلب کمک می کند.

حفظ وزن سالم: کاهش وزن فشار داخل رگ های خونی شما را کاهش می دهد و در نتنیجه از بروز واریس پیشگیری می کند.

مصرف دخانیات را ترک کنید: سیگار به عروق خونی آسیب می رساند، جریان خون را کاهش می دهد و باعث ایجاد طیف گسترده ای از بیماری ها می شود.

فعال بمانید: برای بهبود گردش خون، مرتب حرکت کنید و از نشستن طولانی مدت خودداری کنید.

جوراب های فشاری را امتحان کنید: جوراب ها و جوراب شلواری رگ های شما را فشرده می کند و به گردش خون کمک می کند، و می تواند از بدتر شدن رگ های واریسی جلوگیری کند. لباس‌های مناسب بپوشید: برای تقویت جریان خون، مطمئن شوید که کمرتان خیلی تنگ نباشد

پاسخ به سوالات متداول

دکتر نوید توفیقی راد

دکتر نوید توفیقی راد متخصص رادیولوژی و سونوگرافی دارای بورد تخصصی رادیولوژی-اینترونشن هستند و از دانشگاه UCSD امریکا، فلوشیپ فوق تخصصی نورورادیولوژی دارند. از خدمات ایشان می توان به رادیولوژی، انواع سونوگرافی،آنژیوگرافی، ماموگرافی، درمان تومورهای کبدی، درمان فیبروم رحم و سایز حوزه های مرتبط اشاره کرد. همچنین ایشان با تکیه بر جدید ترین تکنیک ها بهترین روش های درمانی را برای درمان واریس به کار می برند.
مقالات مرتبط
اسکلروتراپی + درمان واریس🦵

اسکلروتراپی + درمان واریس🦵

اسکلروتراپی یک روش درمانی کم تهاجمی برای رگ های واریسی و رگ های عنکبوتی است. پزشک شما یک محلول شیمیایی به رگ شما تزریق می کند تا آن را ببندد. این درمان در مطب...

بیوپسی سینه💉

بیوپسی سینه💉

بیوپسی پستان یک روش رایج است که پزشک از آن برای تعیین اینکه آیا یک ناحیه مشکوک در پستان شما می تواند سرطان باشد یا خیر، استفاده می کنند، اگرچه تقریبا 80 درصد...

آنژیوگرافی چیست؟

آنژیوگرافی چیست؟

آنژیِوگرافی یک روش تشخیصی است که با استفاده از تصویربرداری به پزشک نشان می دهد که چگونه خون شما در رگ های خونی یا قلب شما جریان می یابد. یک ماده کنتراست...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هشت − 5 =