بیماری پستان به ویژه سرطان سینه بیشتر در خانم هایی با سن بالا مشاهده می شود. اما گاهی اوقات دختران جوان یا نوجوان نیز درگیر این بیماری می شوند. دختران با ورود به دوران نوجوانی با افزایش ترشح هورمون های استروژن و پروژسترون مواجه می شوند به همین دلیل است ممکن گاهی اوقات به ویژه در دوره ی پریودی احساس سنگینی یا وجود توده ای در سینه ی خود کنند.
در برخی از مواقع این توده های برجسته در سینه نشان دهنده ی سرطان یا یک بیماری در سینه ی دختران نوجوان می باشد. البته احتمال بروز سرطان و بیماری های سینه در دختران نوجوان بسیار پایین است.طبق آمارها از هر یک میلیون دختر نوجوان و جوان یک نفر احتمال دارد به این بیماری مبتلا شود.
بیماری پستان در دختران جوان
بیماری پستان در بیشتر دختران جوان به صورت یک توده ی خوش خیم و غیر سرطانی می باشد که بر اثر رشد نامناسب همبند ایجاد می شود. این توده فیبروآدنوم نام دارد که معمولا بسیار سخت و پلاستیکی می باشد و می توان آن را با دست در سینه حرکت داد.
توده های برجسته ی دیگری که امکان دارد در سینه های یک دختر نوجوان رشد پیدا کنند کیست ها هستند. این کیست ها معمولا پر از مایعاتی خوش خیم و غیر سرطانی هستند و ممکن است در صورت ضربه شدید به پستان ها ایجاد شوند.
احتمال ابتلای سرطان سینه در دختران 14 سال و کمتر نیز وجود دارد اما 80 درصد آن ها درمان می شوند. دختران نوجوان پس از درمان سرطان سینه در دوران شیردهی قادر به شیر دادن به نوزاد خود خواهند بود. فقط ممکن است میزان تولید شیر آن ها کمتر از زنان دیگر باشد.
علائم بیماری پستان یا سرطان سینه در دختران جوان
برای شناسایی بیماری پستان یا سرطان سینه باید به برخی از علائم و نشانه های آن توجه کنید که عبارتند از:
- وقتی با دست زدن به سینه ی فرد متوجه ی یک توده ی سخت و سفت در سینه ی وی می شوید احتمال دارد که وی مبتلا به بیماری پستان شده باشد.
- با دست زدن به سینه متوجه میشوید که توده به قسمتی از سینه چسبیده و حرکت نمی کند.
- توده ی داخل سینه حدودا به اندازه ی یک نخود است.
- اگر به توده ی برجسته سینه دست بزنید ممکن است فرد احساس درد داشته باشد.
دختران نوجوان به چه علت به بیماری پستان مبتلا می شوند؟
تحقیقات در رابطه با بیماری پستان در دختران نوجوان و جوان همچنان ادامه دارد و هنوز دلایل قطعی برای بروز این عارضه عنوان نشده است اما به نظر می رسد که تغییرات سلولی و دی ان ای این افراد در دوران رشد منجر به بروز سرطان سینه می شود.
زمانی که کودکی مبتلا به سرطان می شود عوامل محیطی و شیوه ی تغذیه ای تاثیر چندانی در بروز این بیماری ندارد. اما اگر در همان سال های اولیه و جوانی از تغذیه ی نامناسب پیروی کنید ممکن است در سال های بعد مبتلا به سرطان شوید.
یکی از دلایل اصلی بیماری سرطان در دختران نوجوان وراثت می باشد به این معنا که این بیماری در فردی از بستگان درجه یک بیمار وجود داشته و از طریق ژنتیک به کودک انتقال پیدا کرده است. ثابت شده است که کودکانی که برای درمان برخی از بیماری ها در معرض اشعه قرار می گیرند در آینده مبتلا به سرطان سینه می شوند.
روند تشخیص سرطان سینه در دختران جوان چگونه است؟
یکی از علائم بارز در رابطه با بیماری پستان کودکان این است که این افراد احساس یک توده ی غیرطبیعی در پستان خود دارند. بدین ترتیب باید به سرعت به پزشک مراجعه کنند.
متخصص پس از بررسی های اولیه چندین سوال از شما میپرسد که عبارتند از: آیا بیماری سرطان یا مشکلات پستان در خانواده و بستگان درجه یک شما وجود دارد؟ چه زمانی متوجه ی وجود یک توده در سینه ی خود شدید؟ آیا از پستان شما ترشحاتی خارج می شود؟ آیا با لمس توده ی برجسته احساس درد می کنید؟
اگر پزشک متوجه مشکلی در سینه های شما شود، آزمایش سونوگرافی برای سینه ها یادداشت می کند. چنانچه در سونوگرافی وجود یک ماده ی جامد در سینه ها ثابت شود شخص مبتلا به سرطان سینه می باشد. پزشک برای بررسی خوش خیم یا بدخیم بودن توده ی سرطانی با یک سوزن از توده نمونه برداری می کند و آن را به آزمایشگاه ارسال می کند.
نحوه درمان سرطان سینه ی دختران نوجوان چگونه است؟
برای تشخیص بیماری پستان در دختران جوان نیازی به ماموگرافی نیست زیرا تشخیص وجود توده داخل سینه ها توسط این تکنیک برای سینه های در حال رشد بسیار سخت است. ماموگرافی نوعی اشعه است که خود سبب بروز سرطان در سینه های دختران نوجوان می شود.
آدنوکارسینوم ترشحی سرطان رایج پستان در دختران نوجوان می باشد. این سرطان رشد بسیار کمی دارد و به ندرت به سایر قسمت های بدن انتقال پیدا می کند.
اولین روش درمانی برای این نوع از سرطان برداشتن توده ی سرطانی با بخش هایی از بافت سینه می باشد. اگر محل قرارگیری و رشد توده ی سرطانی به نحوی باشد که امکان جراحی وجود نداشته باشد، پزشکان از روش های شیمی درمانی و پرتو درمانی برای از بین بردن سرطان استفاده می کنند.
البته ضرر این روش درمانی از منفعت آن بیشتر است و ممکن است در آینده فرد مبتلا به سایر سرطان ها شود و قدرت باروری خود را از دست بدهد.
بیشتر بخوانید: توموسنتز پستان یا ماموگرافی سه بعدی چیست؟
کاتی در رابطه با ابتلای دختران نوجوان به سرطان سینه
همانطور که گفته شد احتمال بروز بیماری پستان در دختران نوجوان بسیار ضعیف است از این رو پزشکان در مرحله ابتدایی تشخیص سرطان ترجیح می دهند کمی صبر کنند تا از واکنش ها و وجود توده ی بدخیم اطمینان پیدا کنند. رعایت برخی از اقدامات از بروز سرطان پستان جلوگیری می کند این اقدامات عبارتند از:
- برای جلوگیری از بروز بیماری پستان همواره از یک رژیم مناسب همراه با سبزیجات و میوه ها پیروی کنید.
- ورزش موجب افزایش سرعت رشد دختران نوجوان می شود و از ابتلا به انواع بیماری ها مانند دیابت، فشارخون، بیماری پستان و … جلوگیری می کند.
- دختران نوجوان همواره باید سعی کنند وزن خود را در حالت ایده آل با بی ام آی سالم نگه دارند.
- از کشیدن سیگار در دوران نوجوانی اکیدا خودداری کنید و حدالمقدور در محیط هایی که سیگار می کشند حضور پیدا نکنید.
0 دیدگاه