بیوپسی ریه یک روش تشخیصی است که در آن نمونههای کوچکی از بافت ریه برای بررسی و تشخیص بیماریها و نقایص مربوط به سیستم تنفسی برداشت میشود. در این روش، پزشک یا جراح با استفاده از یک وسیله ایجاد نشتی کوچک در قفسه سینه و وارد کردن نمونهبرداری ویژه، به نمونههای بافتی از ریه دسترسی مییابد.
معمولاً این روش تحت هدایت ماموگرافی، توموگرافی کامپیوتری (CT) یا سونوگرافی انجام میشود تا جایگاه صحیح برای نمونهبرداری تعیین شود. سپس نمونههای برداشت شده به آزمایشگاه ارسال شده و تحت میکروسکوپی بررسی میشوند تا بیماریها مانند عفونتها، تومورها، التهابات و سایر تغییرات غیرطبیعی در بافت ریه شناسایی شوند. بیوپسی ریه میتواند به پزشکان کمک کند تا تشخیص درستی را در مورد بیماریهای ریه قرار دهند و برنامه درمانی مناسبی را پیشنهاد کنند.
بیوپسی ریه چیست؟
آزمایش بیوپسی ریه برای برداشتن نمونه کوچک از بافت ریه انجام می شود تا بتوان آن را بررسی کرد. این کار با یک سوزن بیوپسی مخصوص انجام می شود. یا در حین جراحی انجام می شود. بیوپسی برای بررسی بیماری ریه، سرطان یا شرایط دیگر انجام می شود.
بیوپسی ریه به چندین روش مختلف انجام می شود که در ادامه به 4 تای آنان به صورت مختصر می پردازیم:
- برونکوسکوپی: یکی از روش ها برای برداشتن نمونه ای از ریه است. که در این روش پزشک، یک برونکوسکوپ که از یک لوله انعطاف پذیر به همراه دوربین و نور تشکیل شده از طریق بینی یا دهان وارد ریه بیمار می کند.برای برداشتن بافت سلولی از ریه، به همراه برونوسکوپ وسیله ی دیگری وارد ریه بیمار می شود تا در صورت نیاز بافتی از ریه را خارج کند.
اگر توموری در ریه وجود داشه باشد ممکن است به همراه موارد فوق لیزری برای کوچک کردن اندازه تومور نیز وارد ریه کند.
- توراکوسکپی: این روش مشکلاتی که بیرون از ریه ها وجود دارد را مورد آزمایش و بررسی قرار می دهد. در این روش بیمار به صورت کامل بیهوش می شود. پزشک متخصص برای انجام این عمل ابتدا لوله ای را در ریه و حلق می گذارد تا به وسیله آن تنفس بیمار، فشارخون، سطح اکسیژن و ضربان قلب بیمار را مورد بررسی قرار دهد.
در نهایت برای برداشتن نمونه از ریه، برش های کوچک بر روی قفسه سینه به وجود می آورد. و به وسیله ابزار های کوچکی نموه بافت سلولی را از ریه خارج می کند.
- بیوپسی سوزنی: در صورتی که پزشک نتواند به وسیله برونکوسکپی بافت سلولی مورد نیازش را از ریه خارج کند یا برای بررسی داخل ریه، برونش، مسیر اصلی ورود به ریه ها را بررسی کند، به این روش رو می آورد. در این روش پزشک سوزنی را از قفسه سینه بیمار وارد ریه می کند و نمونه را برمی دارد. در این روش برخلاف روش توراکوسکپی بیمار هشیار است، تنها محل وارد شدن سوزن بی حس می شود.
- بیوپسی باز: این روش آخرین راه برای برداشتن نمونه بافت سلولی از ریه است در صورتی که هیچ کدام از روش های فوق برای برداشتن نمونه جواب ندهد. از بیوپسی باز ریه استفاده می کنند.
در این روش مانند روش دوم (توراکوسکپی) بیمار کاملا بی هوش است. در این روش به دلیل وجود برش های بزرگتر به بیوپسی باز معروف است. این برش بزرگ دسترسی پزشک به ریه و نمونه برداری از آن را راحت تر می کند.
دلایل بیوپسی ریه
بیوپسی ریه ممکن است برای موارد زیر انجام شود:
- بررسی توده غیر طبیعی درعکس ریه یا قفسه سینه یا سایر آزمایشات تصویربرداری مشاهده می شود.
- برای تشخیص عفونت ریه یا سایر بیماری های ریوی
- بررسی علت مایع بیش از حد در ریه
- بررسی خوش خیم بودن یا بدخیم بودن تومور ریه
- برای مشاهده میزان گسترش سرطان ریه (مرحله بندی)
- بررسی کردن مشکلات ریوی از قبیل: فیبروز ریوی، سارکوئیدوز
- پنومونی: این مشکل بسیار نادر است و به ندرت از بیوپسی ریه برای آن استفاده می شود.
پزشک شما ممکن است دلایل دیگری برای توصیه به بیوپسی ریه داشته باشد. نوع بیوپسی انجام شده به چند چیز بستگی دارد. اینها ممکن است شامل سلامت عمومی شما، نوع مشکل ریه و محل مشکل در ریه باشد.
اهمیت بیوپسی ریه در تشخیص و درمان بیماری های ریوی
بیوپسی ریه در تشخیص و درمان بیماریهای ریوی اهمیت بسیاری دارد و نقش مهمی در تعیین تشخیص صحیح و برنامه درمانی مناسب برای بیماران با بیماریهای ریوی ایفا میکند.
قبل از انجام بیوپسی ریه چه آمادگی باید داشته باشیم؟
پزشک آزمایش را برای شما توضیح می دهد. هر سوالی دارید بپرسید ممکن است از شما خواسته شود که یک فرم رضایت نامه را امضا کنید که اجازه انجام آزمایش را می دهد.
- قبل از بیوپسی، نیاز است پزشک با معایه کامل بدن و بررسی آزمایشات مختلف، از ایمن بودن این روش برای شما اطمینان حاصل کند.
- اگر به داروها یا موارد مورد استفاده در بیوپسی حساسیت دارید حتما قبل از بیوپسی به پزشک خود اطلاع دهید.
- قبل از بیوپسی باید از خوردن داروهایی که منجر به لخته شدن خون می شوند بپرهیزید. در این مورد باید حتما با پزشک مشورت کنید
- حدود 8 ساعت قبل از بیوپسی نباید از خوراکی هاو مایعات استفاده کنید.
- اگرباردار هستید یا فکر می کنید ممکن است باردار باشید به پزشک اطلاع دهید
- اگرهر دارویی، از جمله داروهای بدون نسخه، ویتامین ها و مکمل های گیاهی را مصرف کنید حتما به پزشک اطلاع دهید.
قبل از انجام بیوپسی باید مطمئن شوید :
- که اختلال خونریزی ندارید.
- در صورت دستور پزشک، قبل از انجام آزمایش، مصرف برخی داروها را متوقف کنید.
- قبل از انجام آزمایش، هر دستورالعملی را برای نخوردن یا آشامیدن رعایت کنید.
- برنامه ریزی کنید که شخصی شما را از بیمارستان به خانه برساند.
ممکن است قبل از بیوپسی، آزمایش خون یا سایر آزمایشات یا معاینات را انجام دهید.
در طول بیوپسی ریه چه اتفاقی می افتد؟
ممکن است آزمایش خود را به صورت سرپایی انجام دهید، یعنی همان روز به خانه بروید. یا ممکن است اقامت طولانی تر در بیمارستان داشته باشید. روش انجام آزمایش ممکن است متفاوت باشد. این بستگی به شرایط شما و روش های پزشک شما دارد. در بیشتر موارد، بیوپسی ریه به این صورت شروع می شود:
- از شما خواسته می شود که لباس های خود را در بیاورید. اگر چنین است، یک لباس بیمارستان به شما داده می شود تا بپوشید. ممکن است از شما خواسته شود که جواهرات یا اشیاء دیگر را بردارید.
- روی میز آزمایش می نشینید یا دراز می کشید.
- یک خط IV (داخل وریدی) در بازو یا دست شما گذاشته می شود.
بیوپسی ریه عوارض دارد؟
این عمل نیز مانند باقی عمل های جراحی یا نمونه برداری عوارضی را به دنبال دارد. عوارض بعد از آن عموما بسیار نادر هستند و کم رخ می دهند. برخی از این عوارض عبارتند از:
- خطر ابتلا به پنومونی
- خونریزی
- عفونت در زخم
- لخته شدن خون در محل انجام بیوپسی
- درد در قفسه سینه
- سرفه همراه با خون
- احساس تنگی نفس
- قرمز شدن یا متورم شدن در محل زخم
- خارج شدن خون یا مایعاتی مانند خونابه از محل زخم
- مشکلات ناشی از بیهوشی عمومی
- هوا در فضای بین ریه و دیواره داخلی قفسه سینه (پنوموتوراکس)
- مایع در فضای بین ریه و دیواره داخلی قفسه سینه (افیوژن پلور)
خطرات بیوپسی ریه با سوزن یا ترانس برونش ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- هوا یا مایع در فضای بین پوشش ریه (فضای پلور) و دیواره داخلی قفسه سینه
- خونریزی در ریه
- عفونت
خطرات شما ممکن است بسته به سلامت عمومی و سایر عوامل متفاوت باشد. از پزشک خود بپرسید که کدام خطرات بیشتر برای شما اعمال می شود. در مورد هر گونه نگرانی با او صحبت کنید. در صورتی که علائمی از علائم فوق را داشتید حتما به پزشک معالج خود مراجعه کنید.
نتیجه بیوپسی ریه چند وقت بعد از انجام آن آماده می شود؟
بعد از نمونه برداری از ریه شما، نمونه به آزمایشگاه های متخصص فرستاده می شود و در نهایت تا یک هفته بعد نتیجه نهایی و جواب آزمایش خود را می توانید دریافت کنید.
نتایج نهایی بیوپسی ریه به صورت زیر است :
- درصورت نرمال بودن، نمونه برداشته شده از بافت ریه هیچگونه نشانه ای از عفونت، سرطان یا التهاب را ندارد و کاملا طبیعی است.
- در صورتی که نمونه برداشته شده غیر نرمال باشد، در بافت ریه عفونت، التهاب یا نشانه ای از بیماری ها یا سرطان دیده می شود که در این حالت با توجه به نتیجه های بیوپسی راه حل هایی برای درمان در نظر گرفته می شود.
بهبودی پس از بیوپسی ریه
بعد از بیوپسی ریه، بهبودی بیمار به عوامل مختلفی بستگی دارد، از جمله نوع بیماری، ماهیت بیوپسی و وضعیت عمومی بیمار قبل از فرآیند. در ادامه، برخی از عوامل و نکات مرتبط با بهبودی پس از بیوپسی ریه را بررسی خواهیم کرد:
- درد: پس از بیوپسی ریه، برخی بیماران درد و عدم راحتی در قفسه سینه و ریه تجربه می کنند. این درد معمولاً تحت کنترل قرار میگیرد و با تجویز داروهای درد سرد و استفاده از تکنیکهای تسکینی مانند نفس عمیق و تنفس آهسته کاهش مییابد.
- عفونت: برای کاهش خطر عفونت، معمولاً قبل از بیوپسی ریه، آنتیبیوتیکها تجویز میشود و بیماران باید دستورات پ از عمل را در مورد مراقبت از محل بیوپسی ریه دنبال کنند.
- خونریزی: بعضی از بیماران پس از بیوپسی ریه خونریزی ریه را تجربه میکنند. در صورت خونریزی شدید و پیوسته، باید به پزشک اطلاع داده شود. عملکرد تنفسی بیمار پس از خونریزی نیز باید مورد ارزیابی قرار بگیرد.
- نقص التهابی: در برخی موارد، بیوپسی ریه میتواند باعث القاء التهاب در بافت ریه شود. این التهاب با علائمی مانند تب، سرفه و تنگه نفس همراه است. در صورت وجود علائم التهاب، پزشک معالج باید مطلع شود تا اقدامات مناسب انجام دهد.
مهم است که بعد از بیوپسی ریه، بیماران دستورالعملهای پزشک را رعایت کرده و به پزشک خود در مورد هرگونه نشانه یا علائم نگرانکننده اطلاع دهند. با رعایت دستورات پس از عمل و دنبال کردن نکات پیشگیری، بهبودی پس از بیوپسی ریه معمولاً موفقیتآمیز خواهد بود.
نتایج بیوپسی ریه
نتایج بیوپسی ریه شامل موارد زیر است:
- تشخیص نوع بیماری ریوی (مانند سرطان ریه یا عفونت).
- تعیین مرحله بیماری (میزان گسترش سرطان ریه).
- بررسی نمونههای بافتی و سلولی تا درمان مناسب تعیین شود.
- ارزیابی تاثیر درمان در صورتی که درمان قبلی انجام شده است.
- تعیین توانایی عمل جراحی در صورت نیاز به آن.
- ارزیابی خوشخیمی یا بدخیمی نوع تغییرات در بافت ریه.
- اطلاعات تکمیلی در مورد علت علائم و نشانههای بیماری ریوی.
مهم است بدانید که نتایج بیوپسی باید توسط پزشک متخصص تفسیر شود و با بیمار به اشتراک گذاشته شود. پزشک شما قادر خواهد بود توضیح دهد که نتایج بیوپسی چه معنایی برای شما دارد و برنامه درمانی مناسب را تعیین کند.
نتیجه گیری
بیوپسی ریه یک روش تشخیصی است که در آن نمونههای کوچکی از بافت ریه برای بررسی آزمایشگاهی برداشت میشود. این روش به پزشکان امکان میدهد تا بیماریهای ریه را تشخیص داده و مشخصات بیماری را تعیین کنند. بیوپسی ریه معمولاً به عنوان یکی از روشهای مهم در تشخیص سرطان ریه استفاده میشود، اما میتواند در تشخیص بیماریهای دیگر ریوی نیز مفید باشد.
0 دیدگاه